Translate

четвъртък, 13 декември 2012 г.

Между белия хляб и черния асфалт



„Колкото пo-дълги стават магистралите, толкова по­беден, обезверен и нещастен се чувства народът около тях. И толкова по-къс става рейтингът на тези които така самоотвержено ги строят...”
„Когато се забие целият държавен ресурс само в един сектор, се получават тежки дисбаланси в социално-икономическото развитие на страната.”


Мен ще ме забрави­те, но магистралите и мостовете ще ос­танат!" „По-добре македонците да строят магистрали вместо паметници." „Готови сме да изку­пим целия асфалт на Албания." Тези и много други подобни реплики на преми­ера без съмнение говорят за фиксация върху темата магистрали. Няма лошо. Само че общата картинка показва нещо друго. Колкото по-дълги стават ма­гистралите,   толкова   по-беден, обезверен и нещастен се чувства народът около тях. И толкова по-къс става рейтингът на тези, кои­то така самоотвержено ги стро­ят...  Защото около  сакралните магистрали тече сивият живот на една страна, която води почти всички негатив­ни класации в ЕС.
Последното изследване на Евростат ни съобщи, че твърдо сме най-бедни в съюза. През 2012 г. половината българи живеят под прага на бедността, докато през 2008-а са били една трета. Онзи ден „Прозрачност без граници" ни закот­ви като най-корумпираната държава в ЕС след Гърция. За миналата година по европейски данни държим европейския рекорд по спад на потреблението - с цели 5,3% при среден за Европа 1,3%. Увеличаващите се цени на храните при замразени доходи пък ни изстрелват на върха на класацията по най-много затво­рени буркани (над 200 млн. годишно) със зимнина и компоти, сочи изследване на Ройтерс. Бедни и базпарични, но пък сме с най-много молове на глава от насе­лението! Данни на GVA Sollers Solvtions показват, че в София на 1000 души се па­дат по 306 кв. м площ в мол при средно 250-300 кв. м за Европа. Само за послед­ните 6 месеца са отворени 6, а се строят още 16 мола! без никаква икономическа или пазарна логика. Повечето са полупразни или пък рояци тийнейджъри стоят в тях на по една лимонада. През лятото ЕК официално ни обяви за държавата с най-голям дял (над 32%) на сивата икономика в ЕС, което пък ни нарежда сред трите най-неатрактивни икономики в света според авторитет­ния швейцарски институт IMD. Логично, след като имаме най-скъпите банкови кредити в Европа - средно 8-9% лихва, докато в ЕС е около 4, а във франция е 2,2%, според сайта Creditsadice.com. Ло­шите заеми гонят вече 5 млрд. лв. Като от нийде предприемачите пари не видят, се нахвърлят като не видели на еврофондовете, което от своя страна ни осигурява първото място по разследва­не за измами на евросредства (общо 81 проучвания), съобщи на 18.11 т.г. генерал­ният директор на ОЛАФ Джовани Кеслер.
БАН и учените през ден се бунтуват, защото е всеизвестно, че нашата дър­жава отделя най-малко пари за научни изследвания и е с най-ниските пока­затели за иновации - само 1,8% от БВП. България е единствената страна в ЕС, която намали инвестициите за наука до 0,2% от БВП при 2% в ЕС, за сметка на това е водеща по военни разходи (инфор­мация от Евростат). Но пък по средства, давани от държавата за образование, тази година успяхме да настигнем Конго. Едва ли обаче някой може да ни настигне по производство на фалшиви дипломи на управленски кадри, т.нар. калинки.
Евростат регистрира най-голям спад на заетостта през III спрямо II тримесе­чие на 2012 г. пак у нас. Затова пък за­етите работят при най-лошите условия на труд - в тази класация България също е лидер. На 10.10 т.г. от „Репортери без грани­ци" научихме, че сме последни по сво­бода на словото в ЕС. Институтът по демографски изследвания ни запрати на 204-то място в света по ниска раждае­мост. Което ни отрежда почетното шесто място по най-застаряващо население в света. Агенция „Блумбърг" ни нареж­да в челото на класациите по употреба на алкохол и наркотици сред младежите. А ЕСПАД твърди, че при 16-годишните младежи сме на второ място в Европа по употреба на амфетамини. Съвсем ло­гично, след като Европейската фондация за подобряване качеството на живот ус­танови, че България е еврошампион по най-много безработни и необразовани младежи - 27,8%. Имаме най-високата цена на природния газ за битови нужди спрямо покупателната стойност на насе­лението. В челото сме на страните с най-голямо нарушаване на човешките сво­боди. Покрай гейпарадите разбрахме, че от всички европейци ние най-много мра­зим хомосексуалистите. Последни сме в ЕС по качество на здравеопазването, защото отделяме най-малко пари в този сектор - едва 4% от БВП, информира ни Националната пациентска организация на 10.12 т.г. в сайта Инвестор.бг. Доклад на Европейската агенция по околната среда ни довършва с новината, че дишаме най-мръсния въздух в Европа: коктейл от прах, кадмий, арсен и въглероден двуо­кис, който стимулира лавинообразното развитие на рака на белия дроб. Проучване на „фондацията за мир" на­реди България на 130-о място сред най-провалените държави. По-провалена от Монголия, Габон и Виетнам. Това е положението. Когато се забие целият държавен ресурс само в един сектор, се получават тежки дисбаланси в социално-икономическото развитие на страната. Запознати от финансовото ми­нистерство например твърдят, че през октомври и ноември са отлагани важни държавни разплащания, тъй като пора­ди добрите климатични условия целият наличен финансов ресурс е бил насочен към инфраструктурата. В тази връзка един от независимите депутати разказа интересна история. Преди години неговата партия печели пълно мнозинство в общинския съвет в град Долна Оряховица. От многото прио­ритети те избрали да направят една пре­красна централна улица. В резултат въ­просната партия толкова тежко загубила следващите местни избори, че не успяла да вкара нито един общински съветник. Хората ги наказали, защото се оказало, че най-първо обичат белия хляб и чак след това черния асфалт. Иначе магистралите, разбира се, са прекрасно нещо. Но на фона на драмата, която вилнее около тях, тези магистрали водят за никъде. Засега. 


Паун Цонев
В. „Преса”
 

 

Дянков да поеме и здравето



Още през лятото Конституционният съд поряза мераците на здравното министерство да плаща с пари от вноските ни за лечението и на кръшкачи от системата. Вчера ГЕРБ намери начин грубо да заобиколи това решение на магистратите.
Големият жонгльор с парите ни всъщност е финансовият министър Симеон Дянков. Който намери начин да вземе 41 милиона от касата и въпреки съда да ги даде на здравното министерство. Не е шега работа сумата! Само преди няколко дни Дянков прибра и 51 млн. лева, събрани в повече здравни вноски.В началото на миналия век здравното ведомство е било под шапката на МВР. Днес явно е под тази на финансовото. Не ни остава друго, освен да му го дадем и официално! Ще спестим още милиони .от. икономии.


Диана Тенчева
В. „Труд”
 

С три вертолета спасяват закъсалите в планината


Те ще бъдат позиционирани в Банско и ще са на разположение и за пистите в Добринище и Пампорово, и Боровец.
Хеликоптерите ще излитат до 10 минути след получаването на сигнала и за тях ще бъдат осигурени специално обучени спасителни екипи.

Предвижда се трите летателни апарата да бъдат използвани и за акции край морето през летния сезон.  

Общият брой на планинските спасители в страната е близо 600. 45 от тях са щатни, разположени предимно в по-големите курорти.

От БЧК припомниха, че любителите на зимния спорт трябва да имат застраховка, преди да отидат в зимните курорти, тъй като в по-големите ски центрове концесионерите или собствениците имат предварително сключени договори със застрахователните компании. Но застраховките им са валидни само за района на ски пистите и не предвиждат покриването на разходи при инциденти извън тях.
От 1000 до 5000 лева може да се наложи за плати човек за спасяване в планината, ако не се е застраховал, акцентира Кирил Русев, директор на Планинската спасителна служба


От Планинската спасителна служба на БЧК съветват всички, които отиват на планина, да са добре подготвени за условията там и със заредени батерии на телефоните.
 

3D видео проекция “оживи“ Националната художествена галерия



Емблематичната сграда заблестя със светлините на десетки празнични лампички и гирлянди. С вълшебните камиони на Coca-Cola „пристигнаха“ красиви Коледни дръвчета, които озариха фасадата. На терасата на галерията излезе и самият Дядо Коледа, за да поздрави малки и големи за предстоящите празници. Белобрадият старец помаха приятелски на хората и ги призова „Тази Коледа бъдете заедно!“. С това послание завърши пет минутната проекция, която зареди гостите с истинско Коледно настроение.
Една от  изненадите, които Coca-Cola подари на своите потребители  тази година е коледната песен  „Заедно с теб”, в която участват Орлин Горанов, Поли Генова, Орлин Павлов, Богомил, Дивна и Lexus .
А тези, които не са успели да се насладят на вълшебната проекция, могат да я видят всеки ден до 24 декември от 18.30 ч. до 22.00 ч. на сградата на Националната художествена галерия.
 

сряда, 12 декември 2012 г.

ЦРУ: Българите са най-застаряващи, бедни, покорни, болни, нещастни, корумпирани



България е световен шампион по намаляване на населението и изчезване на нацията.
Компания в ранглистата ни правят Сирия, Сомалия, Свазиленд, Лесото и ЧАД, заяви пред БТА проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика и съставител на сборника "Безпътица и конфликти". 
По данни на ЦРУ от юли 2012 г. населението на България е 7 037 935, което е с 200 хил. души по-малко от данните на НСИ, посочи той. 
В България населението намалява драстично - от 9 милиона отпреди две-три десетилетия ще достигне до близо  5 милиона през 2050 г., предупреждава проф. Иванов.

С близо 80 хиляди души годишно намалява населението на страната
Българското общество се намира в безпътица, без светли перспективи, като генофондът ни изчезва, боледувайки, страдайки и мизерствайки, коментира специалистът като цитира и данни на международни европейски институти, според които българското общество е най-нещастно, най-бедно, най-болно и най-корумпирано. 


Страната ни е на 9-о място в света по смъртност наред с държави като Сирия и Чад. Само преди две години, през 2010 г., България заема 14-о място в класацията от общо 230 държави. 

По данни на здравните власти 37 хил. души годишно у нас получават инфаркт, като половината от тях умират. България е и европейски шампион по смъртност от сърдечносъдови заболявания - 80 хил. души годишно умират, или 8 души на всеки час. 

Тотално изпушване



Играта „ту пушим - ту не пушим" можеше да ни се стори и забавна, ако не беше лукава. В поредния епизод правителството уж запазва достойнство, а всъщност си измива ръцете с „независими" депутати, подкрепени от ГЕРБ-ери пушачи. Е, нали сме парламентарна република!?
Така е. Но нито правителството, нито депутатите проявиха същата хитрост, хъс и устрем за много други проблеми. Като например за данъка върху лихвите от депозити. Или за отпадане на ДДС при даряване на храни за хранителната банка. Да не говорим, че никой не помисли за намаляване на лицензионни режими или други облекчения за бизнеса в кризата.
Тотално изпушване! Нищо чудно да се пуши и в избирателните секции догодина. 

 Георги Шарабов
В. "Труд" 

вторник, 11 декември 2012 г.

Тайната за здраве и красота на Парис Хилтън вече е разкрита


Мисис България Галина Недялкова и разследващия журналист Светослава Тадаръкова се включиха в демонстрацията на представителите на китайската компания "Winalite"

Популярни бизнесдами, журналисти, успели мъже от различни сфери на бизнеса, станаха свидетели на уникална демонстрация за чудотворното въздействие на нанотехнологичните продукти, използващи полезните свойства на анионите.
Мисис България Галина Недялкова и разследващия журналист Светослава Тадаръкова се включиха в демонстрацията на представителите на китайската компания "Winalite" България. Бившият шеф на Магистрална полиция полк. Красимир Занев, психологът Еленко Ангелов, завърналият се от Италия секссимвол Алекс Ломски и съпругата му - еротичният модел Еделвайс, както и собственичката на Брайдъл фешън Анелия Петкова се удивиха на уникалните продукти.
У нас новата технология, нашумяла в световен мащаб, и продуктите на компания "Winalite" бяха представени от телевизионната звезда Николай Георгиев, както и от ПР-ите и журналистки Патриция Кирилова и Нина Никол. 
Нанотехнология за здраве и красота по света бе презентирана от Парис Хилтън, която представи анионовите превръзки от серията "Win Care" и лечебно-профилактичните им и оздравителни свойства.

Тяхното създаване е резултат на многогодишни научни изследвания в областта на високите технологии в направление - грижа за здравето и продължение на живота. Тайната на техните здравословни свойства е в специално разработения анионов чип. Секретната технология, патентът на изобретението и производството на чипа принадлежат на "Winalite".
При използването на обикновени превръзки се създават условия за развитие на анаеробни бактерии, които се развиват в безкислородна среда. Има идеални предпоставки за развитие на инфекции – отсъствие на кислород, оптимална температура (на човешкото тяло) и богата хранителна среда, във вид на биологични отделяния. В такива условия 1 бактерия възпроизвежда след 6 часа 25 000 дъщерни клетки. При това е известно, че фактическото количество на тези микроорганизми винаги е значително повече.
Едно от главните изисквания – достъп на въздух, не може да изпълни нито една известна компания с аналогична продукция, тъй като външния слой на превръзките представлява лента, непроницаема за въздуха.
Превръзките на компания "Winalite" не само обезпечават вентилация, достъп на въздуха, но и активно генерират йонизиран кислород с повишена физико-химическа активност в сравнение със свободния (обикновен ) кислород във въздуха, а също така генерират мощен поток от аниони, убиващи не само бактериите, но и много форми на вируси.
Установено е, че анионите са незаменим помощник в укрепването на човешкото здраве и удължаването на живота. Липсата им в човешкия организъм води до затруднено дишане, умора, световъртеж, главоболие и депресия. Всичко обаче отминава, когато съдържанието на аниони във въздуха достигне 1200 аниона на куб.см. Ако съдържанието им вътре в жилищните помещения се увеличи на 1 куб. см, то самочувствието на човек видимо веднага се повишава и той започва да работите с удвоена енергия, повишавайки производителността на труда си.
Продуктите, които не се продават в търговската мрежа, а чрез мулти левъл маркетинг, вече са и в България. Огромен интерес има към лечебните превръзки, пастите за зъби, чиповете срещу вредно въздействие на мобилни телефони, компютри и т.н.

Fine Line и Derma Vita със специален подарък за българските дами

Програмата е предвидена за две седмици и включва индивидуален хранителен режим и едни от най-модерните и доказано ефективни процедури от естетичната дерматология



Екипът на Fine Line и партньорите им от Derma Vita предлагат като подарък на всички дами, които държат да изглеждат чудесно дори и в големите студове, специалната разкрасителна програма, наречена „Ефирна и сияйна“. Тя е предвидена за две седмици и включва индивидуален хранителен режим и едни от най-модерните и доказано ефективни процедури от естетичната дерматология.
До края на януари желаещите дами ще имат  възможността да се възползват от две разновидности на програмата, като същевременно ще може да ползват услугите на преференциялни коледни цени с близо 30% отстъпка. 

Инициаторите споделят, че основната причина да бъде предложена програмата на дамската аудитория е, че през есенно-зимния сезон атмосферните условия са по-сурови и дори при редовно третиране кожата загрубява, а апетитът значително се увеличава.
Именно това и провокира диетологът на Fine Line, д-р Стоянова и популярния експерт-дерматолог д-р Катя Паскова да разработят и уникална комбинация от иновативни методи в естетичната дерматология и подходящи диетични храни. Така само в рамките за 2 седмици дамите ще постигнат видим ефект върху фигурата и кожата си - перфектен външен вид за настъпващите празници.



Здравният министър Десислава Атанасова: Бюджетът за 2013 г. е най-големият получаван досега като макрорамка за здравеопазване

Разпределени са близо 3,4 млрд. лв. на МЗ, НЗОК и Министерство на труда и социалната политика. Бюджетът за 2013 г. е най-големият получаван досега като макрорамка за здравеопазване, подчерта министър Атанасова пред БНТ.
МЗ ще получи 100 млн. лв. по-малко и това е вследствие на решението на Конституционния съд от тази година. Но досега поемани от МЗ дейности като интензивно лечение, инвитро, изследвания с петскен, амбулаторно наблюдение на психичноболните и др. ,от догодина вече ще се заплащат от касата.
Атанасова потвърди заключението на финансовия министър Симеон Дянков , че здравеопазването е нереформирана система и средствата в нея потъват.
"Това е така и едва ли има някой, който да го отрече. Нужна е реформа. Когато заех поста като здравен министър, заявих, че моят приоритет е Спешната помощ и възнагражденията. Парите от 1 юни са увеличени със 17%. Знам, че това не са много средства, но това са възможностите на този бюджет. Друг мой приоритет бе защитата на лекарите и законът мина на първо четене", подчерта здравният  министър.

Коледен базар по виенски в - МОЛ Galleria Burgas



Бургазлии ще могат да преживеят Коледа по виенски – с празнична пищност, традиционни ястия и напитки, музика и магическо настроение в новооткрития базар в МОЛ Galleria Burgas.
Изложението обхваща най-празничния период в календара на българите – от Никулден до Ивановден (6 декември – 7 януари). А амбицията на търговския център е да пресъздаде блясъка на коледния базар във Виена (Виенския Weinachtsmarkt).
Над 60 изложители представят своите изделия на общо 80 щанда, разположени пред сградата и във фойетата на мола. Цялата територия във вътрешността на мола е изпъстрена с най-разнообразни коледни изкушения. В специално изградените дървени къщички се предлага всичко - от традиционната коледна украса до греяно вино, скара, коледни сладки и току що изпечени хлебчета.
Всеки посетител може да купи красив и оригинален ръчно изработен подарък като керамика, дърводелски изделия и ръчно изработени бижута. В специално отредената за занаятчии секция някои от изделията се майсторят на място. Тук има грънчарско училище с автентично колело.
Богато е разнообразието от изделия на най-познатите местни сладкарски вериги и на турски деликатеси. Не са пропуснати и производителите на здравословни храни и хранителни добавки, както и на природния лек – медът. Успешния коледен микс допълват щандовете, предлагащи козметични, еко и ръчно изработени козметични продукти. Подаръците могат да добият напълно завършен вид с помощта на специалистите от специалните опаковъчни щандове.
Galleria Burgas предостави възможност на неправителствени организации и социални звена като Центъра за настаняване от семеен тип „Ронкали“, Районната организация на глухите, СНЦ„ Движение за социални права,“ Социалния център Бургас, Медико-социален център „Вяра, Надежда и Любов,“ Асоциация „Маккензи“ (Вектори,) Дома за стари хора и Дневния център за възрастни хора с увреждане да предлагат своята ръчно изработена продукция с благотворителна цел. На техните щандове са разположени урни, в които всеки може да дари сума по желание и да набави подаръци за своите близки.
Регионалната камара на занаятчиите представя своите изделия в залата за изложения на търговския център, която се намира на 1-вия етаж до изложбата „България на длан.“ Там бургаските майстори предлагат своите миниатюри, бижута уникати, плетива, кожени изделия, дърворезба, тъкани изделия и дори мебели.
Със своя продукция ще се представи и Сдружението на българските майки. От 14 до 16 декември то ще предлага на клиентите своите изделия с благотворителна цел.

Началото на края на пълната забрана за пушене



По-мекият режим в заведенията може да се върне още преди празниците


След няколко седмици на намеци и медийни слухове за тихи договорки между депутатите съдбата на пълната забрана на пушенето в заведенията се движи все повече в посока смекчаване. След като в неделя вечер премиерът Бойко Борисов даде картбланш за либерализацията с думите "категорично съм против да се пуши преди 22 часа в заведенията" и "темата да се повдигне в Народното събрание и да го обсъдят", в понеделник тезите му повториха и други представители на властта.
Либерализацията най-вероятно ще бъде направена с промени между двете четения на проекта за поправки в Закона за здравето. Той бе внесен в парламента още през септември от независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов и ще бъде разгледан от парламентарната здравна комисия този четвъртък.
Пред журналисти министърът на икономиката Делян Добрев намекна, че смекчаването на режима може да се случи още преди празниците. Неизвестно засега остава единствено каква точно ще бъде то – пушене навсякъде след 22 часа или връщане на предишния режим с отделения за пушачи и непушачи, както е заложено в проекта на Гумнеров и Иванов. За последното настояват и самите хотелиери и ресторантьори, които в последните седмици са особено активни в изявите си против пълната забрана за пушене.
"Гъвкави" възгледи
По думите на Делян Добрев ресторантьорите искат "определена гъркавост за определени часове, определени помещения", а той бил склонен на такава, тъй като отговаря и за туризма. "Това решение обаче трябва да стане с консенсус в Народното събрание, а не с определено виждане на министър", добави той.
Представителите на ГЕРБ в Народното събрание явно вече също са склонни на "гъвкавост" след изказването на премиера. "Българското общество не можа да се примири с този закон, а бизнесът твърди, че изнемогва. Затова трябва да обсъдим възможността за връщане на старото положение", заяви в понеделник и Даниела Дариткова, председател на парламентарната здравна комисия от ГЕРБ, цитирана от агенция "Фокус". Само три дни по-рано тя бе казала, че няма достатъчно конкретни бизнес аргументи за либерализация на режима за пушене. Седмица по рано пък пред "Капитал Daily" Дариткова отрече либеразлизацията да е била обсъждана сред депутатите , както и да има каквито и да било нагласи за промяна на режима сред членовете на комисията, както твърдяха медийни публикации.
"Предстои предложените от Гумнеров и Иванов промени да бъдат обсъдени на първо четене първо в здравната комисия", потвърди сега тя. По думите й между първо и второ четене предложените промени може да претърпят сериозни промени. Дариткова все пак посочва, че здравната комисия трябва да заложи на здравните аргументи и да държи на забраната за пушене. Категорична позиция против отмяна на забраната за пушене продължава да поддържа и здравното министерство.
Предпразнично
Натискът на хотелиерите и ресторантьорите логично е засилен преди предстоящите коледни и новогодишни празници и целта им е промяната да се случи преди тях. Това бе потвърдено и от думите на министър Делян Добрев, който обясни, че една от причините той да не бъде вносител на промени в посока либерализация на пушенето е, че това би отнело много време. "Тук се касае за предстоящи празници. По-бърза промяна би могла да стане от името на народните представители", каза той.

Daily Капитал
 

Тоталната забрана за пушене в заведенията май ще падне



Ако промяната  събере мнозинство, това означава, че отпада пълната забрана за тютюнопушене.Депутатите от ГЕРБ ще гласуват по съвест в закона за здравето да се  върне стария режим - зали за пушачи и зали за непушачи. В тази връзка има и предложени няколко варианта. 
Първият разрешава пушене след 22 ч. само в питейни заведения, барове и дискотеки. Вториият включва и ресторанти, но след 22 часа, и то ако имат обособени помещения за пушачи и непушачи.
Съгласно третият вариант се разрешава тютюнопушене след 20 часа, но само ако в ресторанта има обособена стая за пушачи.
Според депутатът от ГЕРБ Емил Димитров след 22 часа ще се разрешава пушене само там, където салонът е общ....
Да, ама не, както казва Петко Бочаров, с други думи ще се пуши на практика пак навсякъде, А
след време и по всяка време....
И къде по дяволите отиват правата на непучашите-на боклука? Кой защитава правата им-никой! Кой им е виновен, че в парламента те нямат лоби, защото почти всички там включително и лекарите пушат, а непушачите са малцинство.
Явно забраната за пушене в заведенията ще отпадне. Та нали и премиерът, за пореден път, промени мнението си по въпроса Нищо, че на 1 юни обяви, че "който пуши в заведение е простак", той вече смята, че ако има отделно помещение, все пак забраната би могла да падне.
Д-р Даниела Дариткова, председател на здравната комисия, макар да  застъпва становището на здравния министър Десислава Атанасова, че забраната трябва да остане и не е редно да се съпоставя темата за загубите на бизнеса със здравето на нацията като се противопоставят
здравето и бизнеса, но  призна, че "правото принадлежи на депутатите в пленарна зала да вземе най-правилното решение."
Явно най-правилното, ама за пушачите....
-Логично е да се върне пушенето по всяко време в ресторантите, в които собствениците са инвестирали за разделяне на салоните и за климатична инсталация, и аз ще настоявам точно за това, твърдо заявява Димитров.

От мнозинството са категорични, че няма да върнат пушенето в обществения транспорт, в кината, на детските и спортните площадки. Там забраната ще остане и контролът върху спазването й ще стане по-категоричен. Да, замяната е равностойна - кон за кокошка....
Предстои предложените промени да бъдат обсъдени на първо четене в здравната комисия, а след това и в пленарна зала.Между първо и второ четене предложените промени може да претърпят сериозни промени, прогнозират пък някои депутати .
----------

Според председателя на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Благой Рагин-браншът иска да се върне старият режим, при който имаше зали за пушачи и за непушачи  и не трябва да разделят заведенията на дневни и нощни, в които да се пуши след определен час.
На срещата си с икономическия министър Делян Добрев ресторантьорите  са предложили цял пакет с мерки за ограничаване на тютюнопушенето. Едната от тях е върху менютата в кръчмите да има същото предупреждение за вредата от дима, както върху цигарените кутии. Срещу това те искат помощ от министъра за промяна в закона за здравето, забраняващ тотално пушенето в заведенията.
Между 50 и 55% от пълнолетното население в страната са пушачи и между 70 и 75% от клиентелата ни, твърди Атанас Димитров, член на УС на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация.  
Междувременно много по-големи заведения почнаха да остъкляват тераси, които да приютят пушачите през зимата. Инвестицията излиза 50 000 лева. Дали пък с новата промяна  тя няма да стане безсмислена? 


 

Коледен пакт




В рамките на кампанията "Коледата безопасна", която се провежда за шеста поредна година по инициатива на вестник "Стандарт", производители на хранителни продукти, големи търговски вериги, представители на търговски центрове, потребителски организации и медии подкрепиха инициативата и поеха ангажимент да правят всичко възможно, за да предпазят българските потребители от опасни и некачествени стоки, като подписаха "Коледен пакт".


Подписалите пакта се задължават:

1. Да осигуряват целогодишен контрол върху качеството на предлаганите на българския пазар хранителни продукти, техника, стоки за деца.
2. Да информират потребителите и/или институциите при съмнение за опасни стоки на пазара и ако се наложи - да съдействат за изтеглянето им.
3. Да се защитят потребителите, които пазаруват онлайн, чрез допълнителни регулации и информационни кампании.
4. Да се вземат мерки, с които да бъдат изолирани от пазара фирми, позволяващи си да подвеждат потребителите или да им предлагат некачествени и опасни стоки.


Електронната търговия е една от сферите на пазара, която тепърва ще трябва да се регулира. 
Засилва се сътрудничеството в бъдеще между  Българската търговско-промишлена палата и Асоциация "Активни потребители" като се предвижда кампанийно партньорство по време на изложенията, организирани от БТПП. Най-важното от които е "Произведено в България". Освен това и самите потребители трябва да сигнализират на експертите на Комисията за защита на  потребителите (КЗП), при нарушение на правата им.
Хората трябва да знаят, че могат да върнат некачествена стока в седемдневен срок, без дори да имат причина и да има нужда от обяснение. Те могат и трябва да се възползват от правата си, подчерта  Кирил Велков от онлайн магазина MyMall. 
Съгласно данните на MyMall, в страната през последните две години, интернет-търговията е нараснала с около 60% . Най-често купуваните стоки онлайн са дрехи и обувки, детски стоки, техника, козметика и часовници.