Translate

сряда, 9 януари 2013 г.

Какво влиза в сила от 1 януари



По-ниски цени на газ и парно
Природният газ поевтинява от началото на годината с 9.83%. Така 1000 кубически метра от горивото струват 656.47 лв. без ДЦС. Топлинната енергия също е с по-ниска цена, като за някои топлофикации намалението достига до 11 на сто. Цената на парното отопление в София се понижава със 7.18 процента, в Пловдив - с 5.9 на сто, в Плевен - с 11.14 на сто. В Бургас намалението е 10.99 процента, във Варна -с 8.06%, във Враца - с 9.62 процента, във Велико Търново - с 9.61%, в Разград - с 8.39 на сто.
Минималните заплати и пенсия леко се увеличават
Минималната заплата се повишава с 20 лв. и вече е 310 лв. От началото на годината до 31 март минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще е 145 лв., а от 1 април -150 лв. За първи път през 2013 г. ще се прояви и ефектът от „отвързването" на различните видове социални плащания от размера на минималната работна заплата. До миналата година те се вдигаха автоматично с увеличаването на минималната работна заплата, но през 2013 г. те ще останат непроменени, въпреки че минималната заплата се повиши. Максималният осигурителен праг се вдига с 200 лв. - до 2200 лв.
Възрастта за пенсиониране нараства с още 4 месеца
От януари възрастта за пенсиониране е 60 години и 8 месеца за жените и 63 години и 8 месеца за мъжете.
Разделно събиране на отпадъци за фирмите
От началото на 2013 г. всички фирми са длъжни по закон да събират разделно отпадъците си от хартия, пластмаса, стъкло и метали. Те трябва да ги предават на дружества, които имат разрешение за търговия с тях или на специални организации по оползотворяването им. Досега това задължение важеше само за промишлените предприятия, но от 1 януари то засяга всички ползватели на търговски обекти, промишлени и административни сгради. И фирмите, и администрацията обаче не са наясно с новите си задължения.
Единно платежно нареждане
Данъци и осигуровки се плащат по една сметка, без кодове за вид плащане, без изрично уточняване на вида на плащането, основание за плащане и т.н. Плащанията ще се разпределят автоматично в зависимост от датата на плащане на задълженията, отразени в индивидуалната данъчно-осигурителна сметка на всеки клиент - физическо или юридическо лице.
Въвежда се и данък върху дохода от лихви по депозитите на физическите лица.
Промени при болничните
От 1 януари болничните вече няма да са вързани с начисляването на заплатите. Занапред работодателите ще са задължени да подават документите за болнични до 15-о число на месеца, следващ този, в който е ползван отпуск по болест, без значение дали заплатата е начислена и изплатена. Целта е да се ускори процесът на изплащане на парите. Срокът за това е 15 дни от постъпването на информацията в НОИ. Досега работодателите бяха длъжни да подават информацията в двудневен срок след начисляването на месечните заплати. Сега подаването и изплащането на болничните дни ще може да става максимално бързо, стига работодателят да иска. Временната мярка от 2010 г. работодателят да изплаща обезщетенията за първите три дни при временна нетрудоспособност става постоянна от 1 януари 2013 г.
Ограничен достъп до Търговския регистър
Ограничава се свободният достъп до Търговския регистър. Достъпът до делото на търговеца ще става или с електронен подпис, или със сертификат, предоставян безплатно от Агенцията по вписванията. Свободен остава достъпът до общата информация и финансовите отчети на фирмите, докато заключени ще бъдат данните за всякакви прехвърляния и вписани промени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар