Translate

петък, 11 януари 2013 г.

Нова 5 еврова банкнота с текст на кирилица

От май тя влиза в обращение, съобщиха от БНБ. От там съобщиха, че с "с този исторически акт кирилицата влиза в употреба в еврозоната и разширява влиянието на еврото като глобална валута".
Това ще даде възможността на над 200 милиона души по света, използващи кирилицата, сред които и българите като пълноправни граждани на Европейския съюз да четат на своя национален език думата "евро", изписана върху банкнотата.
Дизайнът на новите 5 евро, на които наименованието на единната валута "евро", както и съкращението ЕЦБ, обозначаващо Европейската централна банка, беше представен от президента на европейската банка Марио Драги.
От централната ни банка припомнят, че след присъединяването на България към ЕС имаше спор за изписването на думата "евро" във всички европейски документи на кирилица, като страна отстоя правото ни наименованието на единната валута да бъде изписвано по начина, който го правим в България.
Новата банкнота има по-големи защити. Тя е част от т.нар. европейска серия и поетапно ще бъдат представени и пуснати в обращение и купюрите с по-голяма стойност. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар