Translate

сряда, 9 януари 2013 г.

Сметката, моля!



Полетите на властта, болница „Лозенец" и данъци глътнаха 13.5 млн. лв. в края на 2012 г.


Разходи на администрацията на Министерския съвет като полети с Авиоотряд 28, данък сгради и непредвидени харчове на правителствената болница „Лозенец" глътнаха 13.5 млн. лева от централния бюджет в края на 2012 г. Това става ясно от справка по Закона за достъп до обществена информация, с която „Капитал" разполага. Сумата бе гласувана на едно от последните правителствени заседания миналата година, но в официалното прессъобщение липсваше информация за какво точно са изхарчени парите.
За летене
За полетите на премиера Бойко Борисов до октомври 2012 г. Авиоотряд 28 получава 780 хил. лева, става ясно от справката. Сумата се превежда в края на годината от държавната хазна, защото в бюджета на МС няма отделно перо за полети, обясниха пред „Капитал" от пресцентъра на Министерския съвет. Привилегията е само за министър-председателя, тъй като всеки друг министър и делегация трябва да извади пари от собствения си бюджет, ако иска да се възползва от услугите на авиоотряда.
Неясният начин, по който функционира звеното, стана повод за мащабен скандал през август 2012 г. Тогава се разбра, че футболният отбор „Витоша" (Бистрица), в който играе премиерът Борисов, е летял до Варна с държавния „Еърбъс" за среща с „Чавдар" (Етрополе) на депутата от ГЕРБ Емил Димитров. Полетът бил поръчан и платен от Българския футболен съюз и според Борисов е възлизал на около 20 хил. лева. По-късно финансовият министър Симеон Дянков изнесе данните за 2011 г., според които за полети са изхарчени 1.26 млн. лв., по-голямата част от които - зад граница.
Оказа се, че Авиоотряд 28 изпълнява редица частни поръчки. Правилникът го позволявал, самолетът имал нужда от летателни часове, а бюджетът - от позакърпване, стана ясно от последвалите обяснения.
За болници и резиденции
Издръжката на резиденция „Бояна" и стопанство „Евксиноград", които преминаха към Министерския съвет през 2009 г., са причина за непредвидени харчове от 800 хил. лева, става ясно още от справката. Първоначално планираният бюджет, който намалявал всяка година, не стигал за всички режийни и други разходи и финансовото министерство услужливо допълва сумата.
Стари дългове и текущи задължения към доставчици на стоки и услуги за правителствената болница „Лозенец" струват на данъкоплатеца допълнителни 5.49 млн. лева. И тук обяснението е орязване на бюджета всяка година от 2010 г. насам.
И малко за местната власт
Областните администрации са получили допълнителни 6.42 млн. лв., 3.5 от които за съфинансиране на 59 европроекта. 420 хил. лв. се отпускат за изработване на областни стратегии за развитие за периода 2014 - 2020. Останалите 2.5 млн. лева са за данък сгради, такса смет и др., свързани със сградния фонд на областните управи, който се увеличавал всяка година, мотивират се от Министерския съвет. 
 

Десислава Лещарска
В."Капитал"
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар