Translate

сряда, 9 януари 2013 г.

Най- новите професии в здравеопазването - здравен асистент и болногледач




Новите професии за първи път у нас ще се преподава в Медицинския университет във Варна и по-точно в Центъра за професионално обучение (ЦПО) към университета. Дипломите на завършилите курса ще се признават във всички страни от ЕС.
Курсовете стартират през март. Приемът е по документи. Могат да кандидатстват всички, клинично здрави,навършили 16 г. и завършили поне 10 клас. 
Бъдещите здравни асистенти ще се обучават 6 месеца и половина, а болногледачите -4 месеца и половина.
2000 лв. е таксата за здравен асистент. За болногледач тя ще е малко по-ниска. За последната предстои одобрение от академичния съвет, поясни директорът на ЦПО д-р Людмил Цветков.

Първата група курсисти по професията „Здравен асистент" ще е от 20 души, но при интерес може да се сформира и втора. Обучението ще се провежда изцяло в базата на УМБАЛ „Св. Марина" от преподаватели на университета в университетската болница "Св. Марина", от главна сестра и старши сестри по отделенията, които са учили да обучават санитари в "Сен Мишел" в Малетроа, Франция..
„Очакваме наплив, защото в доста страни от Стария континент те са добре платени. У нас това е незапъл­нена пазарна ниша, тъй като досега хората, нуждаещи се от здравни гри­жи, се обслужват предимно от близки­те им", коментира директорът на ЦПО д-р Людмил Цветков.
За добрите перспективи на новите професии говори фактът, че голяма част от завършилите проведените досега две обучения на санитари и болногледачи в „Св. Марина", съвместно с Центъра за професионално обучение в Малетроа, Франция, са се реализирали успешно 8 редица европейски държави.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар