Translate

неделя, 27 януари 2013 г.

В София започна лечение и на възли на щитовидната жлеза


Ултразвуковата технология EchoPulse за неинвазивно лечение на фиброаденоми на гърдата получи одобрение за CE маркировка


Технологията може да бъде предложена на всички жени в Европа, които са с фиброаденом*-доброкачествен тумор на гърдата . Те могат да се възползват от неинвазивно амбулаторно лечение без пълна упойка, което слага край на тревогата и страха от този вид тумор. Неинвазивната терапия с фокусиран ултразвук, базирана на ултразвуково изображение в реално време, съответства на идеята за разработване на по-малко инвазивни лечения и намаляване на разходите за здравеопазване.
Освен за лечение на фиброаденоми на гърдата, EchoPulse вече се прилага и при доброкачествени възли на щитовидната жлеза. В Университетската болница по ендокринология „Акад. Иван Пенчев“ – София започна програма за лечение с EchoPulse и проследяване на 10 пациенти. Лечението се извършва от доц. Русанка Ковачева. Целта на този неинвазивен метод на лечение е да се избегне хирургичната интервенция под обща упойка с последващо възстановяване, както и да няма белези.
Резултатите от тази програма се очаква да потвърдят ефективността на използването на ехотерапията при доброкачествени възли на щитовидната жлеза.

Ехотерапията е нов, неинвазивен терапевтичен подход, при който се използва високоинтензивен фокусиран ултразвук (10 000 пъти по-висок интензитет в сравнение с диагностичния ултразвук) за насочена локализирана аблация без нарушаване целостта на кожата. Ултразвукът се фокусира върху малка повърхност, където повишаването на температурата води до некроза на тъканта. Прецизността на това лечение помага да се избегне увреждането на здрави тъкани около тумора. Ехотерапията е техника, която позволява на лекарите едновременно да визуализират и лекуват тумор като фиброаденома без разрязване или белег.
-------

* Фиброаденомът е най-разпространеният доброкачествен тумор на гърдата – 10% от жените рискуват да го развият в някакъв етап от живота си. Той е причината за  повече от половината от гръдните биопсии. Това заболяване засяга жени на всички възрасти, но е доста по-често срещано при жени под 30 години. 
Данните показват, че всяка година във Франция се диагностицират по 50 000 случая на фиброаденом, в Европа – по 320 000, а в САЩ – по 640 000.
*Честотата на възлите на щитовидната жлеза варира в зависимост от метода на изследване. С палпация се установяват при 4–7 % от общата популация, с ехографско изследване – в 24 %, при аутопсия – в 45–57 %. От тези данни се вижда, че възлестата гуша представлява един айсберг, видимата част на който е 8 пъти по-малка от скритата.
Възлите на щитовидната жлеза, установени с ехографско изследване, засягат около 23 % от българското население на възраст > 18 г. според данни на Българското Дружество по ендокринология. Това означава, че в България този проблем касае около 1 035 000 души.Възлите на щитовидната жлеза се срещат по-често при жените. Липсата на функционални нарушения намалява възможността за ранна диагноза, тъй като няма субективни оплаквания.Честотата на възлите на щитовидната жлеза нараства с възрастта и достига до 50 % след 60 г. възраст.

Няма коментари:

Публикуване на коментар