Translate

понеделник, 28 януари 2013 г.

Майтап на Дянков: България -първа по раждаемост



Най-после светлина в тунела на демографската криза 


 В телевизионно предаване тези дни вицепремиерът Симеон Дянков посочи, че 70% от новоназначените в държавната администрация 2786 държавни служители са били или преназначени, за които не се изисквал конкурс (такива били 40% от всичките), или били назначени като заместници на мястото на родилки, излезли по майчинство, за които също не се бил изисквал конкурс (останалите 30%). Ясно и точно посоченият от Дянков факт в демографски план изглежда изключително обнадеждаващо, слава Богу!

Знаем, че раждаемостта на българските жени от всички етноси по статистически данни е около 8,8%. Всеки може сам да си изчисли това число от броя на родените през 2012 г. 62 000 бебета при население 7 милиона. При  етническите българи ЯЯЯт1тш този промил е значително по-нисък и е 4,3%, за разлика например от ромския етнос (там имаме 20%). Това означава, че ако в държавната администрация раждаемостта е като при всички останали българи в страната и ако там не работят роми, би следвало да се очаква родилките да са най-много 27 на брой (това са 4,3% от 6361, колкото са служителите в 15-те министерства).
Когато министър Дянков сочи 30% млади майки от 2069 души, а това са 836 родилки, излиза, че раждаемостта при 6361 държавни служители на „Дондуков" 1 и в 15-те министерства е 131%. Тя е над 30 пъти (3000%) по-висока от средната статистическа раждаемост при българския етнос и 14 пъти по-висока от средната раждаемост за страната. Налага се изводът, че в държавната администрация има изключително мощни фактори за забременяване на служителките й за постигане на рекордна раждаемост. Това само по себе си е феноменално, даже прилича на епизод от фентъзи творба.
В света най-висока раждаемост имат африканските държави Нигер (50%), Уганда (47%) и Мали (45%). В списъка от 228 страни България е едва на 204-то място, последна от страните в ЕС. Излиза, че в българската административна общност раждаемостта е около 3 пъти по-висока от раждаемостта в тези африкански страни.
В Центъра за демографска политика най-после виждаме светлина в тунела по отношение на демографската криза. И горещо призоваваме рязко да се увеличи държавната администрация, а всички българки във фертилна възраст поне временно да станат държавни служителки. Това ще повиши общата раждаемост на населението. Освен това предлагаме държавните институции периодически да се преместват в изоставените от населението райони на България, за да се повиши и регионалната раждаемост извън София.



Проф. Петър Иванов, психолог, заместник-председател на Центъра за демографска политика.
В "Преса"

Няма коментари:

Публикуване на коментар