Translate

сряда, 16 януари 2013 г.

Тийнейджърите измислиха робот, който да помага на баба и дядо



SOS гривна вика линейка
БГ отборът спечели първо място в Словакия, сега чака финал

Те са осем ученици от различни софийски училища, обединени около обща мечта - роботите. Тази година заеха първо място на полуфиналите в европейското състезание по роботика, организирано от "Лего". През януари ги чака финал в Германия. Там ще покажат не само постиженията си в сферата на създаване на изкуствен интелект, а и как направените от тях роботи могат да служат на баба и дядо.
"Миналата година бяхме четвърти, но сега сме къде-къде по-добри", разказват един през друг трите момчета и момичето, докато роботът им обикаля площадката и върши подвизи с всички предмети, препречили пътя му. От осмината, които ще стигнат до финала (и дай, Боже, ще го спечелят), на срещата ни са дошли точно половината - Екатерина, Христо, Васил и Марин. И четиримата са в десети клас и мечтите им за бъдещето, малко или много, са свързани с роботите. Един мечтае да се посвети на изкуствения интелект, друг на компютрите, а Катя иска да учи нещо, свързано с медицината, но бърза да уточни, че все пак и там има роботи
Иначе учат в различни училища - НПМГ, Немската, Италианския лицей. И имат различни интереси извън "Аз, роботът" - биология, история.
За състезанието се запалили случайно - след като в училищата им дошли менторите от SAP labs и им предложили да се включат, всички си казали "Много яко". Сега са вече печени в играта, която "Лего" организира всяка година. "Първоначално оттам ни задават задачата още през септември. Нашата работа е да програмираме роботата така, че да я изпълни", разказват те. Тази година заданието било роботът да покаже как умее да служи на хората от третата възраст. "От септември насам пишем програмата и все я усъвършенстваме", споделя Васил. В същото време роботът "протяга" ръка и сваля някакъв измислен предмет отвисоко. "Идеята е, че ако възрастните хора не достигат до високия рафт примерно, роботът по този начин може да им се притече на помощ", обяснява менторът Цветко Трендафилов. Всяко задание, което изделието на "великолепната осморка" изпълнява, е в помощ на старите хора. Освен това тийнейджърите са измислили и специална SOS гривна за възрастните, която да следи здравословното им състояние във всеки момент. И констатира ли нещо критично - да подава сигнал на телефон 112. "Засега проектът ни е идеен, но по принцип може да се реализира. Всъщност това е комбинация от апарат за мерене на кръвно и пулс плюс GPS
Ако ние не успеем да я направим, ще го стори някой друг", смятат децата. Споделят, че най-любопитното в заниманието им бил рисърчът, особено когато обикаляли из "Надежда" да питат възрастни хора какви са им проблемите, за да решат какъв проект да подготвят. "Най-често ни отговаряха, че са ниските пенсии", спомнят си децата. Но понеже отборът не е министър Дянков, след много допитвания до дядовци и баби, плюс някои лекари, се спрели на гривната. "Възрастните хора си пият редовно хапчето за кръвно, но често пъти, като изпият една ракия, то отскача отново нагоре. Ако носят такава гривна, тя ще следи за това", категорични са учениците. На пособието им ще има монтиран и SOS бутон. "Ако баба падне и счупи крак например, много е възможно мобилният телефон да не е у нея, за да извика помощ. Гривната обаче е на ръката ти - натискаш копчето и линейката идва", споделят идеята си децата. Едно от момчетата разказва как негова съседка вдигнала кръвно, без дори да разбере. "Ако носеше нашия уред, това никога нямаше да се случи", допълват състезателите.
Отборът на тийнейджърите носи странното на пръв поглед име KASAPIN40
което те четат "на галено" като "Касапинчо". Всъщност задачата им била името на тима да включва SAP и 40, защото фирмата ментор навършвала 40 години. Пробвали много варианти, например "Сапунчо", докато накрая се спрели на "кръвожадното" наименование. Те обаче никак не са кръвожадни, нито пък амбицирани да спечелят на всяка цена. С единия от отборите в Германия, който им е най-сериозен конкурент, дори се сприятелили по време на игрите. Ходили си на гости през ваканциите и сега се шегуват, че на това му се вика "Да държиш конкуренцията под око". След пътуванията им всеки от тях описал по една история и заедно издали книжка "Приключенията на един отбор по роботика". Сега тя стои до купите, които тийнейджърите са спечелили, и вероятно чака своя втори том.

Стела Стоянова
В."Стандарт"

Няма коментари:

Публикуване на коментар