Translate

понеделник, 21 януари 2013 г.

БЛС ще съди НЗОК заради цените и обемите на медицинските дейности



приети едностранно от касата  за 2013 година.

„Въпреки подписания протокол за договорени цени Надзорният съвет на здравната каса взема друго решение за други цени и ни предлагат да подпишем съвсем други цени. Тъй като, естествено, ние отказахме, се внася в Министерски съвет и излизат под форма на постановления. Но просто не е спазен Законът“, заяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.
Решението на БЛС да се обърне към съда е и в подкрепа на недоволството на Дружеството на анестезиолозите, които тази година ще лекуват тежкоболен пациент в реанимация за 357 лева срещу 500 лева миналата година.
„Там цените са намалени драстично без никаква мотивация освен финансовите възможности на касата. Изобщо не са съобразени с реалните нужди, реалните разходи на заведенията за тази дейност“, уточни д-р Райчинов.
С изключение на интензивните грижи, останалите цени на медицинските дейности не са намалени спрямо миналата година, но не съвпадат и c договорените между касата и съюза, каза д-р Райчинов.
„Т.е. тези, които бяха с известно увеличение. Примерно - раждане, детски пътеки, хирургия. Предложени са цени, които е решил Надзорният съвет на касата, на практика без никакво основание“, каза още той.
Novinite.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар