Translate

понеделник, 21 януари 2013 г.

За да отслабнем



Просто  трябва да се храним рационално като броят на храненията да се увеличат на 4 или 5, като се включат малки заку­ски с пресни пло­дове и зеленчуци .
Избягвайте компотите, соко­вете и конфитюрите, тъй като в тях има твърде много захар, както и сладкишите.
Наблегнете на су­шените плодове като стафиди и сливи, които съдържат много ка­лиеви соли.
Забравете за захарта, солта, както и за газираните напитки.  Последните освен захар съдържат и консерванти. Заменете с во­да, фрешове или айрян.
В менюто ви салатите трябва да са по-голяма част от общата храна.  
Предпочитайте постните меса -телешко, пилешко,пуешко, патешко, агнешко, заешко. В седмицата, по ваш избор, един ден трябва да  е разтоварващ-само на сокове, чайове и салати , 1-2 да са постни, 2-3 месни и поне един ден- рибен.
Растителните масла - зехтин, слънчогледово, рапично, царевично и др., да се сведат до минимум и да се използват в натурален вид като дресинг. Тях, както и кравето масло доба­вяйте към храната винаги след термичната и  обработ­ка.
 Избягвайте съчетанието на сирене, кашкавал, извара със зърнени и тесте­ни продукти. Винаги консумирайте обезсолено сирене и  маслини.Заместете топените сирена и кашка­вала с обезсолена извара.
Маргаринът, тлъстото месо, сланината, бялото брашно, тестени храни и макаронените изделия просто забравете.Кренвиршите и колбасите също, тъй като в тях че­сто почти няма месо, а само остатъци,сланина и много консерванти. Пастетът също може да е смес от месни остатъци.
Забравете още майонеза, кетчуп, сосове. Повечето са висококалорични, с голямо съдържа­ние на мазнини и въглехидрати, пълни с химикали (оцветители, подсладители, за­местители и т.н.), и дори генномодифицирани съставки.
Ограничете консумацията на хляб и то най-вече на белия.Хлябът и продукти­те, направени от бяло брашно, забавят храносмилането и са една от основните причини за развитието на заболявания на стомашно-чревния тракт. Заменете го с типов или пълнозърнест, картофи, кафяв ориз, бобови храни, царевица, овесени ядки, жито, ленено семе. Зърнените храни успешно заместват хляба. Дори пълно-зърнестият хляб е с висок гликемичен индекс и много сол.
До минимум сведете консумацията на солети, бисквити, чипс, микс от въглехидрати и мазнини, обвити в изкуствени подобрители и с подобаващо количество сол, и др.
 Ако на етикета е отбелязано "частично хидрогенирано масло" или "втвърдено масло", най-добре не го купувайте.
Наблегнете на закуската и не вечеряйте след 18 ч. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар