Translate

петък, 18 януари 2013 г.

Никога не е прекалено рано детето да започне да учи чужд език

"Езиковият прозорец", етапът от  развитието на детето, между 1 и 3 години, е  подходящ за въвеждането на втори, а дори и трети език, според някои специалисти.
Според Галена Иванова, собственик на специализирана "детска къща", която съчетава в едно детска книжарница, езикови курсове за деца и куклен театър, децата, които израстват в билингвистична среда, на 3-4 години говорят еднакво добре два езика. Ранното езиково обучение - за деца от 1 до 4 години, обикновено протича, като се използват любими занимания на малките, за да се ангажира тяхното внимание- разглеждане на книжки, игра с кукли, разучаване на елементарни детски песнички, свързани с движения и танц, но на чужд език. Колкото по-рано детето е започнало заниманията си с един език, толкова по-естествено то го възприема на по-късен етап, по-лесно произнася неговите фонеми и звукосъчетания.
Да не забравяме, че данните от най-ново изследване на учени от Университета в Кентъки сочат, че възрастните хора, които владеят два езика още от деца, имат по-добра "познавателна гъвкавост" т.е. това помага на мозъка да остане във върхова форма и в напреднала възраст.
Изводът  е, че  дългогодишната практика на чужди езици може да повлияе най-положително върху функционирането на фронталния мозъчен дял с възрастта.
Така, че никога не е нито прекалено рано нито  прекалено късно да се започне изучаването на поне един още език освен майчиния.

Няма коментари:

Публикуване на коментар