Translate

понеделник, 21 януари 2013 г.

Европейската комисия планира да забрани използването на розово и лавандулово масло в парфюмерията-докарвали алергии



Промените се базират на становище на Научния комитет по безопасност на потребителите относно алергенните ароматни вещества в козметичните продукти. Според него сред алергенните ароматни вещества са линалоолът и линалин ацетатът, основни съставки на лавандуловото масло, както и гераниолът, който е сред основните съставки пък на розовото масло.
България държи 40% от износа в света на розово масло и е първа по експорт на лавандула - две от традиционните съставки на стотици реномирани парфюми.
Ако бъдат приети тези мерки загубите за икономиката ни ще са значителни, смята  д-р Наташа Ковачева, директор на Института по розата и етеричномаслените култури в Казанлък.
36 000 декара в България са заети с маслодайна роза, които са позиционирани основно в района на Казанлък, Павел баня, Карлово и Стрелча, а лавандулата се отглежда освен в Казанлъшкия регион и в райони от Североизточна България -Шуменско, около Бургас. България изнася розово масло и розова вода предимно за Франция и други европейски страни, за Америка и за азиатския пазар. През миналата година цената на розовото масло достигна рекордни нива от 6500-6800 евро за килограм, а общият добив на розово масло у нас беше 1,5-1,6 тона.
-------

На практика всяка съставка на козметичен продукти или парфюм може да предизвика алергии, независимо дали е естествена или изкуствена. Обикновено естествените са по-скъпи, отколкото синтезираните. В последните години цената на лавандуловото масло се покачва, а на розовото стигна рекордните 6000 евро за килограм при последната реколта. Лавандуловото се движи около 100 евро, дори и повече. Почти целият добив на българско розово масло се изнася, както и по-голяма част от лавандулата. Годишната продукция на розово масло в България е около 150 кг, а на лавандулово -около 60 тона. 
----------
След шкембе чорбата посегнаха и на розите ни....
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар