Translate

петък, 15 февруари 2013 г.

Ангажимент на здравния министър са всички, а не 100 българи

"Смутени сме от факта, че здравния министър Десислава Атанасова и БЗС подкрепиха кампанията "По-качествен живот за нашите родители". С огромна изненада разбрах, че нашите родители са само 100, а не близо милион обеззъбени и неплатежоспособни. Не мога да разбера здравният министър, който е юрист, как може да подкрепя такава кампания и да не си дава сметка, че е министър на  всички български граждани, а не на 100 -на  пенсионери, избрани от частна клиника по неясни критерии за подбор, на които безплатно да бъдат поставени зъбни импланти", коментира  д-р Иван Антикаджиев, зам.председател на СБЗ, на пресконференция.
Според него не е редно МЗ да подкрепя частна инициатива, на частна компания. А  обявявайки я  за национална  е направо обида, тъй като дискриминира българите. 

"Безплатните зъбни импланти за пенсионери са пример за PR акция, защото денталното здраве у нас е катастрофално обеззъбяването е масово,  и промяна няма да настъпи с изолирани PR акции в частен интерес, с анкети, томболи и награди. За  нашата  система на здравеопазване такава, каквато е  в сегашния си вид, пенсионерите на практика просто не съществуват. А една система, в която  зъбчатите колела не се срещат не е система. В момента не виждам възможност дори за най-евтините плакови протези" , каза той и  изрази опасението си, че тази кампания ще доведе единствено до това, че зъболекарите ще са принудени да купуват имплантите на по-висока вече цена, което ще рефлектира и върху пациентите. 
"Ще навлезем в една порочна игра със съмнителна полза. Животът  безспорно има нужда от PR кампании, но ние и здравеопазването ни нямаме необходимостта от тях.  ”,  каза още  д-р Антикаджиев.
Д-р Георги Цалов, член на УС на СБЗ, допълни, че възрастните пациенти имат много по-голяма нужда от поставяне на мостове,  корони, на различни видове протезни конструкции, отколкото от зъбни импланти.

---- 
Имплантът е 10-20 пъти по-скъп от направата на една  плакова протеза.








Що се отнася до ”, допълни още д-р .Цалов

Няма коментари:

Публикуване на коментар