Translate

понеделник, 4 февруари 2013 г.

„Топлофикация“ – София, намери грешки само в 113 сметки за декември 2012 г.

От „Топлофикация“ -София, обявиха на 1 февруари т. г. резултатите от проверката на завишените декемврийски сметки за парно и топла водя.
„Бяха открити грешки в 113 апартамента, тези грешки ще бъдат отстранени в следващата февруарска сметка за парно“, заяви изпълнителният директор на „Топлофикация“ – София, Стоян Цветанов, цитиран от БГНЕС.
В средата на януари „Топлофикация“ – София, поиска от топлинните счетоводители да проверят всички декемврийски сметки с ръст над 21%, а резултатите от анализа трябваше да са готови до края на месеца. Причината за тези грешки е на една от фирмите за дялово разпределение и на двама служители от „Топлофикация“ – София. Грешката на двамата служители е по-скоро от немарливост, каза още Цветанов.
„Трябва пълна либерализация на пазара на топлинна енергия. Ние предлагаме във всеки един момент да може да се сменя топлинният счетоводител. Това за мен е добре за пазара и е стимулиращо за фирмите и за „Топлофикация“ – София. Така ще дадем право на избор на хората“, коментира изпълнителният директор на топлофикационното дружество.
Още следващата седмица от „Топлофикация“" ще внесат предложение в Столичния общински съвет с искане да се подкрепи преносимостта на данните от топломерите.
Над 46 на сто от абонатите на „Топлофикация“ – София, получиха между 21 и 200% по-високи сметки за декември 2012 г. в сравнение със същия месец на 2011 г., припомня агенция БГНЕС. Сметки с до 21% ръст, колкото беше очакваният, имат 51,36% от клиентите ни, или 206 955 абоната. Според „Топлофикация“ причината за по-високите сметки са ниските температури през декември.
Близо 2% от домакинствата са получили с 200% по-високи сметки за миналия месец. Между 51 и 100% ръст има за 10.82 на сто от абонатите, между 41 и 50 на сто - 6,84%, а между 31 и 40 на сто увеличение е отчетено за 10.78% от домакинствата. Само в 79 сгради е засечена над 50% повишена консумация на топлоенергия.
През януари десетки граждани излязоха на протест пред Столична община срещу високите си сметки за парно и топла вода. Хората са недоволни от изключително високите суми, които плащат на „Топлофикация“ – София, и от невъзможността да се откажат да ползват топлофикационната услуга. Те поискаха да имат правото да не са абонати на „Топлофикация“ – София, ако поискат и да могат да прекратяват взаимоотношенията си с дружеството с едномесечно предизвестие. Част от гражданите на протеста запалиха символично сметките, които са получили от „Топлофикация“ – София. Сред хората имаше и такива, които имат задължения за хиляди левове към топлофикационното дружество, а срещу някои от тях вече са започнали дела за неплатени сметки.
В средата на януари месец „Топлофикация“ – София, поиска от топлинните счетоводители всички декемврийски сметки за парно с ръст над 21% спрямо декември 2011 г. да бъдат проверени. Има сгради, където топлинните счетоводители явно не си вършат добре работата. Дни след като шумно се заговори за изключително завишените сметки на гражданите от блок 348 в столичния квартал „Младост“", представители на топлинния счетоводител отново отчетоха резултатите на топломерите. За декември 2012 г. почти всички софиянци са получили изключително високи сметки за парно и топла вода.

Няма коментари:

Публикуване на коментар