Translate

сряда, 13 февруари 2013 г.

Безплатно и анонимно изследване за ХИВ/СПИН ще се проведе в цялата страна в деня на влюбените – 14 февруари



На 14 февруари 2013 г., когато влюбените честват Свети Валентин, стартира Втори етап на Националната АНТИСПИН кампания „Животът е безценен“. Тя се провежда за десета поредна година от Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, в партньорство с 28-те Регионални здравни инспекции, 48 общини, над 50 неправителствени организации, над 200 училища.
Всички областни градове на страната, както и по-малки населени места, за пореден път се включват в Националната АНТИСПИН кампания за Деня на влюбените. Предвидените прояви са безплатно и анонимно изследване и консултиране за СПИН,   популяризиране на отговорно сексуално поведение чрез раздаване на презервативи, информационни материали и беседи и развлекателни прояви като прожекции на филми, спектакли, игри, викторини, конкурси за авторски песни, любовни послания и стихове, арт-акции за изработване на картини, пана и валентинки и пр.
На 14 февруарив София между 12.00 - 18.00 часа доброволците от клуб „С.У.П.Е.Р.” ще раздават презервативи с валентинки, балони във формата на сърца и брошури със здравна информация на територията на TheMall-София на бул. „Цариградско шосе”.  Освен това младежите ще насочват гостите на търговския център да проверят актуалния си ХИВ статус към мобилен медицински кабинет, който ще бъде разположен пред сградата на TheMall от 12 до 18 часа.
От 11до 16 часа на „Моста на влюбените” до Националния дворец на културата ще бъде разположен втори мобилен медицински кабинет за безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН. Мобилният екип е от фондация Инициатива за здраве. Доброволци на Български младежки червен кръст ще насочват желаещите да се изследват граждани.
В Деня на влюбените Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН” с подкрепата на Столична Община ще даде възможност на над 300 ученици от 8-12 клас и други млади хора да участват активно в дискусия за предпазване от ХИВ/СПИН и наркозависимости. Дискусията ще бъде модерирана от обучители на връстници от Национална доброволческа мрежа Y-PEER, преминали многогодишно обучение по превенция на ХИВ и други сексуално преносими инфекции. Базата за дискусията ще бъде спектакълът „Спасителят“, поставен от „Театрална формация УЛИЧНА БАНДА” и с участието на известни актьори, сред които звездата от „Под прикритие“ Ивайло Захариев. Дискусията и спектакълът ще се проведат от 14 часа в кино-театър „Освобождение” на бул. „Княгиня Мария Луиза” № 106(до Транспортна болница в гр. София).
Специалисти на Столична Регионална здравна инспекция (СРЗИ) също активно ще се включат в АНТИСПИН каузата на 14 февруари с редица образователни беседи в столични училища. От 13-17 ч. медицински консултанти от СРЗИ ще предлагат услугата доброволно, анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН в кабинет на първи етаж в медицински център „Медичек” за целите на работещите на територията на Бизнес парк – Младост 4.

Няма коментари:

Публикуване на коментар