Translate

вторник, 12 февруари 2013 г.

Бъдещето на медицината е в биотехнологиите

В биотехнологиите  важи правилото процесът прави продуктът

Медицината ще става все повече биотехнологична и това е бъдещето. Почти няма фармацевтична фирма, която да не залага големи иновации в биотехнологията. Биотехнологичните лекарства се различават от биологичните и синтетичните лекарства. Те няма генерични аналози. Активните вещества на биоподобните или т. нар. "допустимо различни"  продукти са големи молекули, които могат да бъдат синтезирани само от живи клетки или живи организми.
Когато се разбере  точно кой ген или генна мутация примерно са „виновни" за определено заболяване, с методите на генното инженерство, генетичната информация се вкарва в живи клетки и организми и те започват да произвеждат в достатъчно количество от този белтък, така че той да може да се използва като лекарствено средство. Така биотехнологичните лекарства
много точно се прицелват върху основния причинител на болестния процес. В редица случаи, след определяне на генетичния профил на пациента, се решава дали едно лекарство ще бъде подходящо за него или не.
За биотехнологиите страшно зависим от  бактерии, инсекти, мишки и дългоопашатия макак. В биотехнологиите  важи правилото процесът прави продуктът. Биотехнологиите чертаят нови хоризонти на медицинските открития и иновациите в областта на лекарственото лечение, коментира д-р Борислав Борисов, експерт по лекарствена политика и иновации.

Над 400 милиона души по света,  с непосрещнати медицински потребности, получават лечение с биотехнологични лекарства. Това са пациенти с онкологични, хематологични, ревматични, възпалителни заболявания, остеопороза и метастатична костна болест, хронично бъбречно заболяване и бъбречна анемия.

„Сигурни сме, че в близките години биотехнологичните терапии ще станат част от лечебния подход и при масово срещаните заболявания  на централната нервна система, за корекция на влошен липиден статус и много други. Европа, първа създаде процедури и натрупа опит в биоподобните лекарства. Тя  е световна движеща сила в тяхното развитие. Голяма част от тях са в инжекционна форма, но масово вече започват да навлизат и в таблетна.“, подчерта той .
От думите му стана ясно, че вече се обсъжда  въвеждането и на понятието "химично подобни". Стана ясно още, че 183 от биотехнологиите са предназначени за имунизацие,
Д-р Борисов съобщи, че на 17 януари тази година в САЩ е одобрена биотехнологична тривалентна ваксина против хемофилус инфлуенце.

Няма коментари:

Публикуване на коментар