Translate

сряда, 13 февруари 2013 г.

Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма, предложи  ЧЕЗ, "Енерго-Про" и ЕВН, като решение на проблема с високите сметки за ток, от последните седмици, да бъдат задължени  от регулатора  постепенно да подменят старите електромери с "умни" такива и да внедрят така наречените умни мрежи.
Според него е нужно да се вземе решение, което да е дългосрочно.
"Първото нещо, което трябва да се направи и се прави в цял свят, е да се направи подмяна на обикновените електромери с така наречените "умни електромери", което да е част от развитието на така наречената "умна мрежа" ", обяви той.
"Умните електромери" комуникират директно със системата и изпращат показанията чрез модем, което означава, че за отчитането няма да се разчита на инкасаторите  да отчетат уредите на 30-тия и ли 40-тия ден, а в точния ден и час електромерите ще изпращат данните си към системата.Друго предимство за потребителите ще е, че ще могат да следят сметката си в реално време.
Освен че отчетният период ще е точно фиксиран и че отчетът ще е по-надежден, внедряването на такива електромери ще помогне и за либерализирането на пазара, заяви Добрев.
За да се случи подмяната на обикновените електромери с "умни", трябва да се издаде решение на ДКЕВР, което да задължи ЕРП да направи подмяната на електромерите, заяви още министърът.
Подмяната им обаче няма да става за сметка на потребителите, а както и сега ще е задължение на електроразпределителните дружества, които ще трябва да го направят в рамките на одобрените им от ДКЕВР инвестиционни разходи, подчерта министърът. 
Добрев  предложи да се използва предплатена услуга за използване на електроенергия,
като препоръчителна мярка за справяне с проблема с високите сметки за ток.
Стойността на един умен електромер е около 30 лв., а на такъв електромер, който може да работи с предплатен ваучер - около 30 евро.Добрата новина е, че има българска фирма, която вече произвежда подобни уреди.
По думите му с между 5 и 7% спадат загубите, когато се въведе "умна мрежа".

Няма коментари:

Публикуване на коментар