Translate

събота, 16 февруари 2013 г.

Интегрираната електронна информационна здравна система бъде завършена напълно до края на годината

В най-близко време и част от общо практикуващите лекари също ще получат от картите



Първите пет хиляди електронни карти за идентичност карти вече се произвеждат от транспортното министерство и ще бъдат раздадени безплатно на студенти, лекари, журналисти, адвокати в близките няколко месеца.
Картата за електронна идентификация е резултат от проект, част от въвеждането на е-правителството, финансиран по програмата "Административен капацитет". Тя представлява електронен вариант на документа за самоличност, позволяващ бърз достъп до всички е-административни и здравни услуги, съобщи Валери Борисов, зам. министър на информационните технологии и съобщенията, по време на Осмата балканска конференция, посветена на електронното здравеопазване.
Което е възможно благодарение на вграден идентификатор или т. нар. електронно ЕГН, чрез което човек ще има реален достъп и ще ползва необходимите услуги, от в къщи или офиса, без да му се налага да ходи на място, като напр. промяна на адрес, удостоверение за наследници и др. С помощта на четеца към картата ще може да се ползват общо 50 административни услуги на Столична община, а на по-късен етап ще се включи и опция да плащане и на местни данъци и такси, но след като НАП пригоди сегашната си система към новия интегриран продукт.
Освен това картата  в специален чип ще съхранява цялостна информация за здравния статус, данни за кръвната група, алергиите и съгласието или отказът за донорство, които ще се подават в специална декларация от самия пациент.
Електронната карта ще заработи, след като интегрираната електронна информационна здравна система бъде завършена напълно, и чрез нея бъдат свързани всички доставчици на здравни услуги и институции.
Здравният министър Десислава Атанасова призна, че има забавяне в изграждането на интегрираната информационна система, но се изрази надежда, че процесът ще приключи и ще е факт в края на тази година.
„Изграждането на информационната система е първото доказателство, че електронното правителство в България ще работи и ще има и електронно здравеопазване.”, заяви Атанасова, при откриването на форума.

Няма коментари:

Публикуване на коментар