Translate

четвъртък, 28 февруари 2013 г.

БЛС настоява за оставката на д-р Пламен Цеков, управител на НЗОКу



БЛС ще настоява за оставката на управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков, но ще отмени протестите си в цялата страна, ако той внесе искане в МС за отмяна на методиката за финансиране, съобщи на пресконференция д-р Цветан Райчинов, председателят на съсловната лекарска организация.
Той поясни, че те нямат нищо против д-р Цеков като личност, но са категорично против начина му на управление на здравната каса и грубото му вмешателство в дейността им, с изискването си за свикване на извънреден събор, относно гласуването на неговата оставка.
В направеното онлайн гласуване от БЛС от 381 делегати своето право на глас, до момента, са упражнили 324, от които 284 са гласували „за” оставката на д-р Цеков, 3-ма „въздържал се” и 37 – „против”.
Д-р Райчинов акцентира, че винаги досега са били привърженици на диалога, а не на протестите. Но след като от лятото на миналата година до сега сякаш на инат нищо не се предприема от д-р Цеков, по отношение на методиката, са взели решение за по-твърди и радикални действия.
По думите му има достатъчно добре подготвени специалисти, сред директорите на районните каси, които могат да заемат неговия пост, но това не е тяхна работа да посочват конкретни имена. Смяната е наложителна, за да се възстанови равновесието в здравеопазването.

Управителят на здравната каса е Българоубиец, заяви д-р Райчинов и обвини д-р Цеков в скрити кражби на над 2 млрд. лева от здравни вноски.
„Не може един човек да разполага със здравето и парите на нацията. Трябва да се мислиш за Господ, за да предвидиш в даден регион колко души ще се разболеят от пневмония, колко ще получат инфаркт или инсулт, на колко ще им се възпали апендиксът", добави той*.

Д-р Диана Чинарска, ОПЛ и член на УС на БЛС съобщи, че лекарите от извънболничната помощ, след сключването на договорите с НЗОК, с ужас са констатирали намаление при талоните за специалист и направленията за МДД. В различни региони те са „орязани” с 10 до 25%., което е рестрикция нарушаваща, както лекарските права, така и тези на пациентите.
Представителите на БЛС са категорични че методиката, с произтичащите от нея проблеми, е виновна за сегашното положение в сектора и ще доведе до срив в системата на здравеопазването.
Зам.- председателят на БЛС д-р Юлиян Йорданов изнесе данни, от които е видно, че драстично орязване има и в болничната помощ. Така напр. бюджетът на УМБАЛ „Св. Анна” е намален с 25-30%, което е валидно и при всички болници във Варна, на СБАЛО-София с 32%, за болниците в ямболска област с 24%, Перник над 20%, Сливен – 5% и т.н.
От БЛС подчертаха, че не знаят точно колко общо са орязаните средства на болниците. Не знаят също така и какво се случва с тях, защото от НЗОК не им се дава никаква информация.
Освен това отправиха обвинение към ръководството на НЗОК, че сключва индивидуални споразумения с някои болници, което определиха като корупция, защото по закон всички лечебни заведения са с равни права.
В заключение д-р Райчинов сподели, че не бива да се очаква масовост в протестите, защото преди всичко лекарите трябва да се грижат за пациентите си, но прогнозира, че на улиците ще излязат около 5% от лекарите.Всички обаче ще протестират символично.
----
*Финансовият министър в оставка Симеон Дянков ще е другият в историята ни, който ще си заслужи титлата „Българоубиец”, защото той е същинския виновник за методиката, според д-р Райчинов, цитиран от Дарик.

Няма коментари:

Публикуване на коментар