Translate

четвъртък, 28 февруари 2013 г.

Националното сдружение на частните болници подкрепя протестът на БЛС



Частните болници алармират за опасност от фалити, ограничаване на достъпа на пациентите, дискредитиране на частната инициатива и погазване на законите на България

На национално ниво частните болници са най-потърпевши от въвеждането на лимити, заявиха представители от Националното сдружение на частните болници (НСЧБ), на пресконференция.
Те обявиха, че твърдо настояват методиката да се промени незабавно, тъй като „орязването” им е средно между 35 и 40% обяви, което е заплаха от фалити. Въпреки драстичните лимити болничните мениджъри са категорични, че няма да спират приема по клинични пътеки на пациенти, като впоследствие ще търсят финансирането си по всички законови средства от НЗОК.
Според тях твърдението на НЗОК и МЗ, че заради непрекъснато разкриващите се нови частни болници не достигат средствата, е несериозно, обидно и дискриминиращо, с което се цели единствено умишлено дискредитиране на частната инициатива, за да се отклони вниманието от реалните проблеми и неспособността да се изготви справедлива и прозрачна методика. А извършената от тях за декември дейност все още не е платена от НЗОК, въпреки твърденията на управителя на здравната каса.
Пациентите трябва да избират свободно на база качество и безопасност. Методиката е сегрегираща спрямо пациентите, които имат правото да се лекуват в модерни условия, от висококвалифицирани и мотивирани специалисти. Кощунствено е отношението на НЗОК към частната инициатива, която закупува оборудване и изгражда съвременни структури за своя сметка, разкрива работни места и е водещ фактор за устойчивостта на регионите, категорични са от НСЧБ.
„Настояваме финансирането да не се дава за структури, а парите да следва пациента т.е. да са за реално извършена дейност”, акцентира директорът на МБАЛ „Софиямед” д-р Бойко Пенков, който подчерта, че именно такава е била изначалната философия на НЗОК и тя никога не е предвиждала лимити.
Д-р Николай Болтаджиев, собственик и управител на МБАЛ „Св.Богородица” допълни, че до въвеждането на лимитите, които противоречат на закона - на Конституцията на Р България и на Европейската конституция, преди 3 г., НЗОК формираше излишък, който достигна 1,4 млрд.лв. и в последствие бе национализиран.
Представителите на НСЧБ се обявиха за отпадне на лимитите, за възстановяване на автономността и обществения контрол върху одържавената здравна каса, за програмното и финансиране, за спешното възстановяване на втория стълб на здравното осигуряване, чрез конкуриращи се частни здравни фондове, което ще позволи да се сключат договори с най-добрите болнични лечебни заведения, за честна конкуренция между каси и болници срещу общия враг - болестността и смъртността сред населението.
Д-р Явор Дренски, председател на НСЧБ и изпълнителен директор на МБАЛ „Токуда Болница София” призова институциите вместо да насаждат омраза към частните болници да ползват знанията и опита им при внедряването на съвременни и ефективни модели на планиране, бюджетиране и управление на болничната помощ в страната.
Той подчерта, че са готови да бъдат от полза на институциите при изработването на работещи и ефективни модели в болничната помощ, тъй като имат необходимите опит, знания и капацитет.
„Като обединение на частните болници ще се борим за защита на правата на пациентите и ще противодействаме на всякакви административни и тенденциозни политики за дискриминиране и дискредитиране на частната инициатива. Ще подкрепим справедливите искания на БЛС”, бе тяхното единно становище.
------
.
НСЧБ обединява 40 клиники, представлява 4000 от 5799-те болнични легла в частния сектор 70% В него членуват по-голямата част от най-успешните, доказали се и динамично развиващи се заради доверието на пациентите болници. Основните цели на сдружението е защита на частните болници и обезпечаване на достъпа до качествено и навременно лечение на пациентите, противодействие на дискриминационните практики, равнопоставеност и представителност на частните болници.

Няма коментари:

Публикуване на коментар