Translate

понеделник, 4 февруари 2013 г.

Дянков подава оставка, ако падне забраната за пушене

Един милиард прави разликата между това да сме най-стабилните в Европа и това да банкрутираме, заяви министърът на финансите Симеон Дянков пред TV7.
Икономическият преход в България, за разлика от всички други източноевропейски страни, може би с изключение на Румъния, почти не е почнал, защото политическата ни промяна не се обърна лесно като в другите държави. Тук комунистите станаха социалисти, комсомолците - капиталисти и иззеха властта. Помогнаха им барети, дали добри, дали лоши и политическата власт се превърна в икономическа. В по-големите сектори, които са свързани с по-голямо кредитиране от търговските банки, са си същите хора като преди 20 г., каза още вицепремиерът и министър на финансите.
По повод традицията да се отвързва кесията и да се дават повече пари за пенсии и да се вдига минималната работна заплата преди избори, Дянков подчерта, че вече е доказал, че пред избори не отпуска кесията с финансите, а през годините Бойко Борисов е станал поне толкова десен, колкото него самия в пазенето на финансова дисциплина.
Постигането на баланс във фискалната политика е да сме здрави днес, за да не банкрутираме утре, обясни Дянков и добави, че икономиката на България е много крехка заради тежките пет-шест години на криза в Европа.
Вицепремиерът заяви, че би подал оставка, ако не се изпълни държавният бюджет, както и ако падне забраната за тютюнопушене на обществени места, която възприема като борба за по-добро здравеопазване в България.
Дойдох в България заради Бойко Борисов и ако той не е премиер, ще се откажа от политиката и ще се отдам на други неща, като първото ще е писане на книги, категоричен беше Дянков, който уточни, че има предложение от американско издателство да пише за грешките на европейските лидери.
По отношение на предизборните обещания, министърът на финансите каза, че в Германия и САЩ има офис, който да калкулира колко ще струват обещанията на политическите лидери и това ще се направи и у нас, за да е ясно, когато някой твърди, че ще увеличи пенсиите, например, колко ще струва това и ще може ли да си го позволи.
Според Дянков, тенденция в световен мащаб е храната да се увеличава, което покачва инфлацията. Другият фактор, който я определя, е цената на петрола. По думите му, начинът да се справим с инфлацията у нас е да започнем да изкарваме повече пари и да градим имиджа на България така, че да привличаме повече и по-богати туристи.

Няма коментари:

Публикуване на коментар