Translate

петък, 22 февруари 2013 г.

Божидар Данев, изп. председател на Българска стопанска камара: Оставка преди вот е дезертиране





Печели или губи бизнесът от оставката на Симеон Дянков? Първо искам да припомня някои обещания на финансовия министър, за съжаление неизпълнени. Обеща да намали социалните плащания при приемането на поста. После каза, че страната няма да има бюджетен дефицит, но обърка бюджетен с касов дефицит. В резултат на което не плати на бизнеса огромни средства и той влезе в тежка криза. На следващата година обеща да намали данък добавена стойност, после да влезем в ЕРМ 2. Обеща безработицата да не надхвърля 10% през мандата, обеща нови работни места. След това беше приета антикризисна програма, от която не беше изпълнено повече от 60%. Приоритет се даде на повечето от социалните ангажименти, за разлика от тези към бизнеса. След което национализира резерва на здравния фонд, след него взе 100 млн. от универсалните пенсионни фондове, после отново посегна на здравния фонд. Опита се да национализира и Сребърния фонд, но ние успяхме да го възпрем, за разлика от други работодателски организации, които бяха съгласни.
Благодарение на Европейската банка не успя да го национализира. Предвиди за м. г. 2,3% ръст на брутния вътрешен  продукт, вижте колко е в действителност. Предвиди да излезем от кризата през април 2010 г. Не искам да коментирам, просто съобщавам факти. Страната ни в момента е в голяма ликвидна криза, защото три месеца след като взехме заем от вътрешни и международни финансови пазари, отиваме към нов заем. Това са все неща, които не можем да не "оценим".
Но три месеца преди изборите да си подадеш оставката, това според мен е дезертиране. Друг е въпросът дали премиерът я е поискал. Но и така да е, в този момент това не е полезно за никого. Който и да дойде за министър, той не може да влезе с летящ старт в такава сложна материя като финансите. Колкото и да е грамотен, колкото и да е способен, няма как да стане. Доколкото знам, Томислав Дончев няма опит във финансовата сфера. В тази ситуация трудно може да се каже какви ще бъдат последствията от смяната. Не знам какви ще са резултатите за правителството, но за бизнеса ходът не е полезен. Подобно решение не успокоява никого, най-малкото ще се отрази добре на икономиката. Това е популизъм, наивни истории, ако се смята, че така ще се подобри бизнес средата. Ако обаче се разклати икономиката, никой не е в състояние да я стабилизира със смяна на министри, особено пък финансови. Трябват спешни, крути мерки, но засега не виждаме такива. Според мен в този твърде деликатен момент е твърде опасно финансовият министър да напуска правителството. Една дребна икономика, като грахово зърно, каквото представлява икономиката на България спрямо повечето икономики в Европейския съюз, не може да не се разтресе, когато се клати европейската икономика.
Валерия Стойкова
В. "Стандарт" 

Няма коментари:

Публикуване на коментар