Translate

вторник, 12 февруари 2013 г.

Необходими са: регистър, специална програма а Център за хирургия за епилепсия и адекватно финансиране на клиничната пътека р



Над 70 000 българи страдат от различни форми на епилепсия у нас. 30 000 от тях са деца, а ежегодно се откриват около 3000 нови случая. При една четвърт от тях медикаментозното лечение не дава резултат т. е. 20-25% от тея са медикаментозно-резистентни. Приблизително 
14 000 пациенти се нуждаят от преценка на възможностите за хирургично лечение и при половината от тях такова лечение би било възможно. Резултатите сочат, че от 105 оперирани пациенти с епилепсия при 72 %  е постигнат пълен контрол на епилептичните припадъци , съобщи д-р Красимир Минкин, ръководител на Център за хирургия на епилепсия към столичната болница "Св. Иван Рилски", който работи вече шеста години. Той уточни, че не всеки болен от епилепсия подлежи на хирургична интервенция, тъй като 40% от епилепсиите са генетични и те не се лекуват чрез оперативна намеса.
Уникален апарат бе представен за извършване на  електро-енцефалограма (ЕЕГ) от 128 точки от повърхността на главата или от мозъчната повърхност, където за седмица оперативно са имплантирани електроди. 
За новия апарат  100 000 лв.  са предоставени от МЗ, а останалите 80 000 лв. са средства на самата болница.
Стандартните апарати са около 4 пъти по-слаби и обикновено изследват само 18 точки. „Новата апаратура позволява да се открият и най-слабите огнища на епилепсията в мозъка, които все още не са причинили припадък. Освен това техниката показва и дали засегнатият от тях участък може да бъде опериран успешно и така заболяването да отшуми, поясни д-р Минкин.  Електродите, които се имплантират на болните обаче, струват 12 000 лв. и  те са за сметка на самите пациенти, допълни той.
Четиридневното изследване,  част от предхирургичната диагностика, струва 1000 лева за пациент. В момента  по клинична пътека НЗОК заплаща едва 280 лева, както за осъществяването на 10-минутно изследване, така и за провеждането на 168-часово, а за лечение на чревни проблеми (диария)- 600 лв.. 

Клиничната пътека за лечение на епилепсия и епилептични пристъпи се нуждае от допълнително финансиране. Т я е една от най-мизерно заплатените , твърдят и лекари и пациенти, в Европейския ден на епилепсията-11.02..
Експертите са убедени, че е необходима специална програма за Център за хирургия за епилепсия, която да позволи финансиране на предхирургичната подготовка и хирургичното лечение на пациенти, които страдат от епилепсия, което в момента не се покрива от здравната каса .
Един от алтернативните методи на хирургичната намеса кетогенната диета. Тя обаче не се използвала у нас.
„На целия Балкански полуостров ние сме единственото кътче, което не познава кетогенната диета", коментира Веска Събева, председател на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар