Translate

вторник, 26 март 2013 г.

През последните две години 17 общински болници са преустановили дейността си



Това съобщи за БТА д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници. Това са болниците в Радомир, Трън, Кула, Бобов дол, Полски Тръмбеш, Елена, Дряново, Тервел, Генерал Тошево, Тополовград, Ивайловград, Котел, Рудозем, Оряхово, Брезник, Малко Търново и Девин. Той припомни, че на тях се крепи цялата медицинска помощ в някои региони на страната, и изрази надежда, че ще започнат да работят отново.
Според Тотев една от причините за фалита на общинските болници е рязкото завишаване на
изискванията към всички лечебни заведения по отношение на кадровото и технологичното им състояние. Като друга причина за фалитите посочи делегираните бюджети, с които на болниците не се плаща изцяло за свършената дейност, и това, че не им се плаща за спешна помощ. Тотев допълни, че медицината в момента има за цел да изработи клинична пътека и да вземе пари за нея, а какъв ще е изходът за пациента никой не се интересува, и така нито лекарите са доволни, нито пациентите.Стандартите са направени така, за да бъдат инструмент в ръцете на управляващите и да могат манипулират с тях, твърди той.
В момента болниците воюват за дипломи, а не за лекари. Политиката в здравеопазването трябва да се промени коренно, защото останалото е "козметична" промяна, която нищо няма да подобри, категоричен бе той и посочи още, че от сдружението предлагат нов, завършен модел на здравеопазване със същия бюджет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар