Препеченото кафе, хлябът, бисквитите, чипсът и пържените
картофи носят рак. За това предупреждава европейската потребителска организация
„Еурактив" като се позовава на изследвания на Националния институт по
храните в Дания.
Причината е канцерогенното вещество акриламид, което се
получава в богати на въглехидрати храни при обработката им на високата
температура над 120 градуса.
Всъщност наличието на акриламида в редица храни е известно
още от 2002 г През 20011 г. и
Българската агенция по безопасност на храните публикува доклад за опасностите,
като се позова на изследване на Европейския орган по безопасност на храните.
Според него опити върху плъхове, мишки и кучета категорично установили, че
акриламидът образува тумори в редица органи. При мишките веществото се отлагало
в детеродните органи и дори в развиващ се зародиш, при плъхове се отделяло и в
майчиното мляко.
Оказва се, че употребата на пълнозърнесто брашно е
по-опасна, тъй като то спомага за образуване на повече акриламид. Експертите
съветват хляб, бисквити и картофи да се излагат колкото се може по-малко на
топлинна обработка, а картофените резени да се мият преди пържене. Няма данни
за наличие на опасното вещество в сурови или варени храни.
В."Телеграф"
Няма коментари:
Публикуване на коментар