Translate

четвъртък, 28 март 2013 г.

Кафе и закуски носят рак



Препеченото кафе, хлябът, бисквитите, чипсът и пържените картофи носят рак. За това предупреждава европейската потребителска организация „Еурактив" като се позовава на изследвания на Националния институт по храните в Дания.
Причината е канцерогенното вещество акриламид, което се получава в богати на въглехидрати храни при обработката им на високата температура над 120 градуса.
Всъщност наличието на акриламида в редица храни е известно още от 2002 г През 20011  г. и Българската агенция по безопасност на храните публикува доклад за опасностите, като се позова на изследване на Европейския орган по безопасност на храните. Според него опити върху плъхове, мишки и кучета категорично установили, че акриламидът образува тумори в редица органи. При мишките веществото се отлагало в детеродните органи и дори в развиващ се зародиш, при плъхове се отделяло и в майчиното мляко.
Оказва се, че употребата на пълнозърнесто брашно е по-опасна, тъй като то спомага за образуване на повече акриламид. Експертите съветват хляб, бисквити и картофи да се излагат колкото се може по-малко на топлинна обработка, а картофените резени да се мият преди пържене. Няма данни за наличие на опасното вещество в сурови или варени храни.

В."Телеграф"

Няма коментари:

Публикуване на коментар