Translate

четвъртък, 28 март 2013 г.

Статистика за рака на дебелото и правото черво



Статистически данни:

В световен мащаб ежегодно се наблюдават около 1.2 милиона нови случая на рак на дебелото черво, което представлява 9.7% от всички онкологични заболявания.
Случаите на рак на дебелото черво възлизат на 10% (663 000) от всички новопоявили се онкологични заболявания при мъже и около 9.4% (570 000) от всички нови случаи при жени в световен мащаб.
Почти 60% от случаите на колоректален карцином се диагностицират в индустриално развити региони по света.
По отношение на неговото разпространение, след рака на гърдата, колоректалният карцином е второто най-често срещано онкологочно заболяване в световен мащаб.
Степента на диагностициране на заболяването е най-висока в Австралия, Нова Зеландия и Западна Европа, а най-ниско е разпространението в страните от Африка и Южно-Централна Азия.
Общата смъртност, вследствие на рака на дебелото черво, варира в зависимост от местните практики за скрининг, както и стадия при диагностициране на заболяването.
Ракът на дебелото черво е най-често срещаното онкологично заболяване в Европа, като през 2008 са били диагностицирани 436 000 нови случая.
След рака на белия дроб, колоректален карцином е най-честата причина за смъртност, вследствие на раково заболяване, в европейските страни
Проведени в Европа дългосрочни проучвания сочат, че около 50% от хората с диагноза рак на дебелото черво евентуално ще загинат вследствие на заболяването.
Само 44% от хората могат да назоват симптом на рака на дебелото черво.


Седем стъпки, които ни отдалечават от рака на дебелото черво:

1.      Ежегодни профилактични прегледи при специалист;
2.      Внимание към промени в обичайните ни усещания;
3.      Правилно хранене – превес на жива (растителна) храна в менюто;
4.      Активен начин на живот – спорт, движение;
5.      Съблюдаване на оптимално тегло;
6.      Ограничаване на вредни навици – тютюнопушене, алкохол;
7.      Себеуважение и позитивизъм.

Няма коментари:

Публикуване на коментар