Translate

сряда, 3 април 2013 г.

Около 140 000 са страдащите от аутистични разстройства в страната



От тях между 70 000 и 80 000 са деца, а броят им расте с всяка измината година, съобщиха родители на деца аутисти от Фондация "Стъпка за невидимите деца". И докато преди 20 години 1 на 10 000 деца  е с аутистично разстройство,  то към 2012 г. 1 на всяко 88 дете е
диагностицирано с някакво разстройство от аутистичния спектър. Официалната статистика отчита, че към момента у нас 436 са с генерализирани разстройства на развитието.
Според представителите  на  Националния център по обществено здраве и анализи обаче  реалният брой на децата с аутизъм е неизвестен, поради факта, че те се регистрират под код "генерализирани разстройства на развитието", който включва и други разстройства.
В Световния ден за информираност за аутизма стана ясно, че в българските училища все още не съществува адекватна подкрепа за тези деца. Директорите на училищата рядко приемали деца с аутизъм заради имиджа на учебното заведение.

Всички деца до 3-годишна възраст ще преминават специални скрининг тестове за аутизъм при джипитата. Това ще стане възможно още идната година, ако получат одобрението на министъра на образованието. Това предвижда пакет от мерки, разработени от здравни експерти. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар