Translate

понеделник, 22 април 2013 г.

Преминаването към лятно часово време вреди на здравето

Всяка една промяна води до дисбаланс на физическо или психическо ниво в организма на човек 

Много често въвеждането на лятно часово време предизвиква десинхроноза, а именно разминаване на ритъма на организма с ритъма на хронологичното време. В резултат на което хората усещат обща отпадналост, чувство на дезориентация и дезорганизираност. По данни на
СЗО смяната с лятното часово време предизвиква безсъние при 40 - 45% от хората в Европа, включително и в България. 
Промяната на часовото време има пряка връзка с епифизата, като отделянето на мелатонин, който способства за съня, значително намалява. Хората се чувстват непълноценни, неудовлетворени от това, което правят и това често води до депресивни състояния, съобщи Десислава Илиева, психолог от БЧК на кръгла маса, организирана от Научно-техническия съюз на енергетиците в България.
По-чувствителни към смяната на времето са децата, възрастните хора и хората с хронични заболявания. Според проучване на университета "Лудвиг Максимилиан" в Мюнхен сред 55 000 души, смяната на часовото време влияе върху естествения ритъм на организма. Повечето хора се пригаждат към промените в рамките на един месец, като по-бързо се приспособяват хора на 30-35 години, които не работят в стресова среда. При всички останали се наблюдават сърдечно-съдови или нервно-психически промени
Специалистите свързват изместването на стрелките с един час напред и с факта, че именно през периода април-юни са най-много случаите на инфаркти и инсулти, подчерта Галя Петрова, психолог от Центъра за психотерапия. Тя представи шведско проучване, продължило 20 години, според което с 5% се увеличават сърдечно-съдовите инциденти след изместване на стрелките с един час напред през пролетта. Според изследване на университета Харвард от миналата година с 15% се увеличава броят на пътно-транспортните произшествия непосредствено след смяната с лятно часово време.
В седмицата след смяната на времето нарастват и професионалните травми в минната промишленост, сочи изследването. В Япония, Китай и още в 153 държави не се прилага лятното часово време, то не се възприема и от определени религиозни общности. В Русия е отменено през 2010 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар