Translate

понеделник, 22 април 2013 г.

Стартира информационната кампания “Разпознай инсулта. Действай бързо!”

Над 50 000 българи са били засегнати от инсулт през изминалата година


Кампанията е  организирана от фармацевтична компания Boehringer Ingelheim и има за цел да повиши осведомеността на обществото относно възможностите за прилагане на спешна терапия,  която може да намали значително риска от инвалидизация при пациентите с остър исхемичен инсулт. Инициативата е насочена към рисковите групи на възраст между 45-65 години и техните семейства, колеги и хора, които биха могли да се окажат в близост до тях при получаването на исхемичен инсулт.
От 22.04.2013 до 26.04.2013, между 09:00 и 15:00 часа, в Диагностично-консултативните центрове на София, Пловдив, Стара Загора и Плевен, посетителите и пациентите ще имат възможност да научат как да разпознаят първите признаци на исхемичен инсулт и какви незабавни мерки трябва да предприемат.
Специално обучени екипи от студенти по медицина ще консултират присъстващите граждани как да идентифицират възникването на инсулта и какво трябва да направят, за да намалят тежките последствия.
Случаите на инсулт в България през 2012 г. са били 50 783, сочат данните на Националния център за обществено здраве и анализи. Засегнати са най-много хората над 55-годишна възраст - 91% от всички или общо 46 248, от които 21 954 мъже и 24 294 жени.  Във възрастовата група 35 – 55 години броят на случаите е 4 343, а при най-младите на възраст под 35 години – 192.
Общата смъртност от инсулти през миналата година е 7 535 души.
Инсултът е спешен неврологичен инцидент, който може да засегне определен участък, а понякога и целия мозък. Той може да бъде предизвикан от руптура на кръвоносен съд (хеморагичен инсулт) или от запушване на кръвоносен съд от съсирек (исхемичен инсулт). За жалост България е на едно от челните места в Европа по брой инсулти.  Всяка изминала минута след възникването на инсулта, приблизително 2 милиона нервни клетки умират. Поради тази причина колкото по-бързо започне лечението, толкова по-голям е шансът  засегнатият човек да се възстанови. Информираността на обществото за спешните действия, които трябва да се предприемат в първите минути след  разпознаване на исхемичен инсулт е от голямо значение за намаляване на инвалидизацията  от този вид заболяване.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар