Translate

сряда, 10 април 2013 г.

Розмарин за добра памет

Ароматът на растението значително подобрява дългосрочната памет и подпомага дейностите на мозъка, свързани със смятането, между 60 и 75%.
"В нашето проучване наблегнахме най-много на тестовете с перспективната памет, - способността на хората да запомнят неща, които ще се случат в бъдеще. Тя е свързана и с това да си припомняме в определен момент задачите, които трябва да изпълним.Този вид памет е много важна за всекидневния ни живот когато трябва да изпратим честитка за рожден ден или да вземем в определен час лекарството си", каза Марк Мост, ръководител на екипа от психолози от университета Нортъмбрия в Нюкасъл.
При експеримента били пускани пред вентилатор в помещение четири капки от розмариново масло, като въздушният поток бил поддържан 5 минути, преди да пристигнат доброволците.
66 доброволци били разделени в две стаи-с  и без розмарин, като им били поставени различни задачи, при които да бъде изпитана тяхната памет. Оценката била за скорост и качеството на изпълнението им.
Тези от тестваните, които действали под въздействието на розмарина, показали много по-добри резултати при запомнянето на изпълнението на задачите в определен момент и в скоростта на запаметяването.Те запомняли средно по седем последователни задачи, докато в контролната група, без розмарин - само 4.
Освен това при анализ на кръвта при първите доброволци били констатирани по-високи стойности на 1,8 цинеол в кръвната плазма. Именно тази съставка оказва положително въздействие върху мозъчните процеси.
Предишни проучвания доказват, че летливите молекули на розмарина попадат в кръвния поток чрез носа и директно стимулират обонятелния нерв, което също оказва влияние върху мозъчните процеси.
Чудните свойства на маслото от това растение са описани още от Шекспир в пиесата "Хамлет" в реплика на Офелия, която казва, че розмаринът помага на спомените - както за молитва, така и за любов.

Няма коментари:

Публикуване на коментар