Translate

понеделник, 8 април 2013 г.

Без мазни храни при панкреатит



Забравете за подправките


Хората, които стра­дат от панкреатит, трябва да спазват спе­циална диета. Болните не бива да ядат мазна храна.От менюто си те трябва да изключат още пърженото и под­правките.
Злоупотре­бата с алкохолни на­питки може да бъде опасна. Хора, прекара­ли заболявания на панкреаса, също така не бива да употребя­ват алкохол.
Особено внимание трябва да се обърне на профилактиката на заболяването. Това включва навременно лечение на жлъчните камъни, което изисква оперативно отстраня­ване на жлъчния ме­хур. Възпалението на задстомашната жлеза е едно от най-тежките заболявания в спеш­ната коремна хирургия и е известно под име­то остър панкреатит. Освен след грешки в диетата то се среща често и при болни от жлъчно-каменна бо­лест. Основен симп­том на острия панкреатит е силната болка над пъпа.
Болестта е съпрово­дена с упорито гадене и повръщане. Изклю­чително важно е в та­кива случаи да се по­търси веднага специа­лизирана лекарска по­мощ. Закъснението може да бъде фатал­но. Диагнозата се поставя след клиничен преглед, ехография и компютърна томогра­фия на коремните ор­гани. Лабораторни из­следвания на кръв и урина също са необхо­дими. Лечението нала­га спешна хоспитали­зация в хирургично отделение, активно наблюдение и готов­ност, ако се наложи спешна операция.
Болните няколко дни не бива да приемат храни и течности през устата, което налага да се хранят със спе­циални разтвори през венозната система. След острия панкреа­тит понякога може да настъпи усложнение с хронично възпаление на жлезата или с обра­зуване на кисти в нея.


Д-р Росен Радев
В-к "Телеграф"

Няма коментари:

Публикуване на коментар