Translate

понеделник, 15 април 2013 г.

В междуетажните пространства на жилищния блок не трябва да има вещи

По закон в междуетажните пространства в жилищния блок не би трябвало да има никакви битови продукти, домашни уреди, мебели и други вехтории. В чл. 5 и чл. 6 от закона за
управление на етажната собственост са описани задълженията на собствениците и в частност задълженията им относно общите части на сградата. 
В чл. 55 пък е уреден размерът на глобата за нарушителите, а в чл. 57 е описано как се установява нарушение. Следва съставяне на протокол и съответно последващо съставяне на акт за нарушението и налагане на глоба от общинската администрация.
По време на събранието на входа, ако има хора, които създават подобни неудобства да се  цитира чл. 6 от Закона за етажната собственост, съветват експерти. В ал. 3 е записано, че задължение на собствениците на имоти е да „не завземат общи части на сградата”, която обитават. Ал. 11 пък задължава собствениците „да спазват санитарните и хигиенните норми”. 
В Правилника за вътрешен ред трябва да бъдат записани тези задължения за всички собственици на имоти във входа. Това е важно, тъй като според ал. 15 от чл. 6, собствениците са длъжни да „осъществяват използването на общите части на сградата по реда, определен в правилника за вътрешния ред”.  
Установяването на нарушенията се описва в протокол, съставен от управителния съвет. Екземпляр от него се предоставя на общинската или районна администрация, която съставя акт, удостоверяващ нарушението. Наказателно постановление се издава от кмета на общината. 
Запазването на добрите отношения е важно, но това не означава затваряне на очите за съществуващите нередности. Ако липсва доброжелателство за справяне със ситуацията, не бива да се забравя, че законът е на страната на гражданите и те са в правото си да се възползват от него.

Няма коментари:

Публикуване на коментар