Translate

неделя, 7 април 2013 г.

Проф. Аджит Кулкарни: Щитовидната жлеза е термостатът на нашия "дом"

Адреналинът е двигател за напредъка в живота

Стресът предизвиква промени в невроендокринната регулация и променя нивата на голям брой от хормоните. Адреналинът е двигател за напредъка в живота, а нивото на кортизолът, който има противовъзпалително действие е свързано директно с нивото на стреса в организма, подчерта индийския проф. Аджит Кулкарни.
По думите му негативните емоции се отразяват върху мозъчната активност и оттам върху целия човешки организъм. А много хора вместо да забравят лошите моменти от миналото се фокусират изключително и само върху тях в своя живот.
Щитовидната жлеза е образно казано термостатът на нашия "дом", в който равновесието на тиреоидните хормони е равно на най-подходящата температура за него. Хроничния стрес изтощава/изморява надбъбречните жлези, а когато те са много активни започват да преобладават процесите на разграждане в тялото и организмът започва да се руши, поради превеса на катаболитните  процеси. Тогава щитовидната жлеза започва да работи по-малко и така предпазва тялото от тотално сриване. В тиреоидните хормони или така наречените "играчи" на мозъка на биохимично ниво също настъпват промени  заедно с промените в цялото тяло. При хиперфункция ( хипертиреоза) се образуват твърде много хормони и като резултат всички обменни процеси в организма тръгват "на високи обороти". При хипотиреоидизмът ( трайно понижена до липсваща функция на щитовидната жлеза) човек е отчаян, оттеглящ се от всичко и всички. Дисфункцията на щитовидната жлеза възниква преди  функционалното изчерпване на надбъбречните жлези. Според проф. Кулкарни  щитовидните заболявания са резултат от потискани с години скръб, тъга, унижение и оскърбление и ако не се отърси човек от тях те рано или късно  атакуват имунната му система и са налице заболявания като тиреоидит на Хашимото.
Именно тук е мястото на Шуслеровите соли, които имат незаменима роля във възстановяването на нарушения баланс/равновесие в човешкия организъм.  
Проф. Кулкарни е категоричен, че липсата на дадена Шуслерова сол определя какъв е човек .
Статистическите данни за страната показват, че с възли на щитовидната жлеза у нас е всеки четвърти човек като жените са засегнати два пъти повече. 
Тези хора обикновено  са срамежливи, плахи, несигурни, трудно изразяващи себе си, притесняващи се от мнението на околните. Когато се опитат да се конфронтират с другите, те или блокират, или реагират прекалено агресивно.Чувстват се изолирани от другите, включително и от собствените си семейства. Често са принудени да пазят тайна. Прекалено нервни, приказливи, което изчерпва жизнената им енергия. Жадуват за внимание. Гневни, с нисък праг на обидчивост, силно преживяващи всякакви емоции, постоянно недоволствуващи. Смятат, че гласът им не се чува. Тези чувства често се задържат в петата (гърлената) чакра, с която щитовидната жлеза проекционно съвпада, и  човек трудно се освобождава сам от тях. Дисбалансът в петата чакра се отразява върху функцията на щитовидната жлеза.
------

Проф. д-р Аджит Кулкарни е директор на Хомеопатичния изследователски институт, Сатара, Индия. Той е известен в международен мащаб преподавател по хомеопатия със специални интереси върху езика на тялото при диагностициране.

Няма коментари:

Публикуване на коментар