Translate

понеделник, 8 април 2013 г.

С плуване децата израстват по-бързо



Има два важни аспекта, на които трябва да обърнем внимание за ръста.
Първият е, че ръстът на децата е функция от ръста на родителите им. Така че крайният ръст На детето зависи от ръста на родителите и ако те не са много високи, детето също не може да е с много висок ръст. Има формула, по която определяме приблизително крайния ръст на децата: (ръстът на майката + ръста на бащата) -13 цялата тази сума се разделя на 2 -това е за краен ръст
при момичета в см, когато е за момчета, се прибавя 13 ( +13) и отново цялата сума се дели на 2.
Вторият аспект е как протича пубертетът при децата.
Нормалният пубертет при момичетата започва към 10-годишна възраст и продължава около 4 години, при момчетата пубертетът настъпва към 12-ата година.
По време на пубертета децата съзряват (развиват се вторични полови белези) и се наблюдава бурен скок в растежа (25-30 см),оформя се и съответно женска фигура (по-тесни рамене и по-широк ханш) и мъжка фигура (широки рамене и тесен таз). При момичетата по-бурният растеж настъпва през първите две години и при появата на първата менструация (менархе) се забавя и те израстват с 5-6 сантиметра след това.
Пубертетното развитие на всяко дете е индивидуално, то има своите особености и характеристика само за съответното момче или момиче.
Пубертетът на децата обикновено повтаря пубертета при родителите и затова, когато има някои съмнения (по-рано или по-късно настъпил пубертет), се интересуваме как е настъпил при родителите. Обясняваме на децата и родителите, че растежът на децата завършва към 18-20 годишна възраст в зависимост от индивидуалното им развитие. Има спортове, които подобряват крайния ръст - плуване, волейбол, баскетбол. Спортове, които намаляват растежната скорост, са силовите спортове - борба, щанги, спортна гимнастика.
Има норми за ръста на децата за съответните възрасти.
Нормите за българските деца са осъвременени през 1993 г. от Станимирова и Пенева. Нормалният ръст за съответния пол и възраст има няколко вариации - различаваме среден нормален ръст за съответната възраст и пол и също така долна граница на нормата и горна граница на нормата за ръст (вариации на нормалния ръст за дадена възраст и пол). За 14-годишно момиче средната норма за ръст е 158 см, долната граница на нормата е 147 см, горната граница на нормата е 169 см.


Д-р Елисавета Стефанова, детски ендокринолог - завеждащ ендокринологичното отделение към Университетската детска болница  София.
В-к "24 часа"

Няма коментари:

Публикуване на коментар