Translate

сряда, 10 април 2013 г.

Да спрем използването на нео никотиноидни пестициди в земите на България!


 От Българска Асоциация Биопродукти безусловно подкрепят исканията на Съюза на пчеларите в България, както и на пчеларските браншови и научни организации за налагане на забрана от българските власти използването на опасните нео никотиноидни пестициди при отглеждане на посевите, с които се третират семената на рапицата, слънчогледа и царевицата преди сеитба.
Техният апел е да се спре използването на  нео никотиноидни пестициди в земите на България.
Според Европейската служба по безопасност на храните, използваните пестициди за обработването на посевите са основната причина за изчезването на пчелите в световен мащаб. А те са едни от най-важните компоненти от хранителната верига. С опрашването на растенията те осигуряват екологичното равновесие в природата.
За изминалите десет години смъртността при пчелите у нас се е увеличила 5 пъти.  Само през 2012 година около 200 хиляди пчели са измрели, при капацитет за отглеждане за над 1 милион. Това са около 20% от българските пчели. Масовото изчезване на насекомите застрашава реколтата както и самото съществуване на природата и хората във вида, в който ги познаваме. Измирането на пчелите е световен проблем. Затова страни като Италия и Испания вече са въвели забрана за използването на вредните пестициди.


Няма коментари:

Публикуване на коментар