Translate

понеделник, 8 април 2013 г.

Пенсионери съдят България в европейски съд



Асоциацията на пенсионерите ще заведе първия колективен иск срещу България в Европейския съд в Люксембург заради ниските пенсии,тъй като е абсурдно минималната пенсия да е под прага на бедност от
241 лв.
Това е първият подобен иск от наша страна срещу държавата, подаден в Европейския съд в Люксембург, коментира адвокат Александър Желязков, който се е отказал от хонорара си, за да подкрепи каузата.
"Завеждаме този иск, като искаме от Европейския съд първо да признае противоречие на българската осигурителна система, на Кодекса за социално осигуряване и на неговата методика за определяне на размера на пенсията в тази част, която допуска пенсия под прага на бедност, за противоречащи на Европейската социална харта и собствената ни Конституция. Искаме откриване на процедура срещу Република България за задължаване да приведе законодателството си в съответствие с това на страните членки и на самата общност. Искаме да се установи незаконност, да се задължи Република България да приведе законодателството си по отношение на размера на дохода от пенсия за изслужено време и старост до прага на бедност, да се открие наказателна процедура срещу България, ако това не се изпълни и да бъде определена сума като обезщетение за нарушаването на общностните норми. Най-общо казано искът е срещу държавата затова, че упражнява официален геноцид над пенсионерите. Знам, че веднага ще ми възразите, че много хора живеят под прага на бедност, но тук говорим за една група от граждани, които са се осигурявали, те имат трудов стаж, не говорим за пенсии социални, а за пенсии, които са получавани за трудов стаж. Тези хора са беззащитни, на възраст и ако нямат близки, които да ги подпомагат - деца или внуци - те са обречени на гибел буквално, " коментира той.
Според председателя на Българската асоциация на пенсионерите Димитър Кисимов е по-реалистично с оглед на символичното увеличение на пенсиите да се обсъдят привилегии на пенсионерите в болничната и доболничната помощ. Според него например трябва напълно да отпадне таксата за преглед при джипи за хората от третата възраст. Отделно е добре да се предвиди веднъж годишно един цялостен безплатен медицински преглед.
Тези мерки са наложителни с оглед на тенденцията за непрекъснато вдигане на пенсионната възраст и не изискват особени средства, убеден е Кисимов.
838 000 са пенсионерите в България, които получават пенсия до 200 лева. Най-ниската пенсия преди увеличението от 1 април пък е 141 лева, което е с почти 100 лева под прага на бедността, обяви журналистът от БНР Венелина Попова, която е сред инициаторите на иска.

Няма коментари:

Публикуване на коментар