Translate

понеделник, 15 април 2013 г.

Университетите са предпазливи с приема



Липсата на кандидати принуди вузовете да искат минимално увеличение на местата за първокурсници



Държавните университети не търсят много студенти и повечето искат минимално увеличение на местата за първокурсници или се стремят да запазят приема на нивата от м.г., показа проверка на "Сега" сред големите вузове. Както и при увеличението на таксите за обучение, висшите училища се разделят почти поравно в заявката си колко студенти да обучават.
Основната причина за предпазливата политика по отношение на приема е по-малкият випуск, който сега завършва средно образование. Преди няколко години се наблюдаваше обратната тенденция - университетите обявяваха повече места, които впоследствие оставаха незаети и държавата престана да отпуска субсидия за тях. Броят на студентите и докторантите се одобрява с постановление на Министерския съвет по предложение на просветния министър. Преди това експертите от МОМН и висшите училища съгласуват заявения брой студенти за обучение.С около 110 студенти (около 3%) повече ще приеме Техническият университет в София. Предложението е за общо 3775 места, от които 2335 за бакалавър и 1169 за магистър след завършено висше образование. При новата държавна поръчка сме се съобразявали с резултатите от приема през м.г., където имахме леко преизпълнение, обясни зам.- ректорът по учебната дейност проф. Георги Михов.Броят на първокурсниците по държавна поръчка в Пловдивския университет се очаква да бъде 4690 - с 473 повече спрямо 2012/2013 г. Местата за редовно обучение са 3880, а за задочно - 810. Новите специалности са информационна физика и телекомуникации, телекомуникации и мениджмънт, физика с английски език, физика и астрономия, физика с информационни технологии, лингвистика с маркетинг и музика.С 47 бройки повече е заявеният от Русенския университет прием. Свободните места са общо 2773, от които за бакалаври са 2340, за магистри след средно образование - 120, а за магистър след завършено средно образование - 313.Част от големите университети пък дори са поискали намаление на приема. С около 400 по-малко са местата за Софийския университет. Намаление има в природните науки, за които през м.г. имаше по-нисък интерес от страна на кандидатите. През 2012 г. отпуснатите бройки бяха 7130 - 6088 за редовно и 1042 за задочно. По новата специалност Южна, Източна и Югоизточна Азия, която стартира от есента, ще се обучават 30 студенти, съобщи зам.-ректорът по учебната дейност доц. Милена Стефанова. Тя обясни, че броят на заявените места е съобразен с приема през последните 3 години.Намаление в приема е заявил и УАСГ - 836 студенти спрямо 902, утвърдени за 2012/2013 г. В рамките на тази бройка обаче университетът е поискал повече места за обучение на студенти по архитектура - 150 за 2013/2014 г., докато за настоящата са 136.



Без промяна
 Медицинският университет в Плевен, Лесотехническият и Химикотехнологичният и металургичен университет са "замразили" приема на нивата от 2012 г. В Плевен ще бъдат приети 340 студенти, от които бъдещите медици са 80. Местата за медицински сестри и акушерки са съответно 50 и 30. В ХТМУ бройката остава без промяна - 980, но са предвидени повече места за обучение на магистри след завършено висше образование за сметка на бакалаврите. От есента ХТМУ открива нова бакалавърска програма биоенергийни технологии и биопродукти, а за магистрите - компютърно проектиране в химичните технологии.

Ванина Стоянова
В-к "Сега"
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар