Translate

понеделник, 8 април 2013 г.

Selincro -първата терапия одобрена за намаляване на консумацията на алкохол




България е сред първите страни в света, в които навлиза най-новата терапия за намаляване на употребата на алкохол


Международната фармацевтична компания Лундбек, която е фокусирана върху подобряване качеството на живот на хората, страдащи от заболявания на ЦНС, получи Европейско разрешение за употреба на лекарствения продукт Selincro за намаляване консумацията на алкохол при възрастни пациенти с алкохолна зависимост.
Разрешението се отнася за всички 27 страни членки на ЕС и се основава на резултатите от три основни, рандомизирани, двойно-слепи, плацебо-контролирани проучвания, за оценка ефикасността и безопасността на медикамента при близо 2 000 пациенти с високо рисково ниво на консумация (>60г/ден за мъже, 40г/ден за жени), без симптоми на физическо отнемане и без необходимостта от незабавна детоксикация.

Selincro е уникален опиоиден системен модулатор с двойно действие, който  повлиява върху мотивационната система на мозъка. Медикаментът намалява стимулиращите ефекти на алкохола и по този начин снижава импулса за консумация на алкохол. Selincro е разработен за употреба „при нужда”, с прием на една таблетка дневно, когато пациентът почувства риск, че ще консумира алкохол т.е. всеки ден, за предпочитане 1-2 часа преди очакваното време на консумация на алкохол.
Резултатите от проучванията показват, че лекуваните със Selincro са показали 40% намаление на общата консумация на алкохол през първия месец, а след шест месеца приемът на алкохол е бил намален с около 60%, което съответства на средно намаление равно на почти една бутилка вино на ден.



Selincro представлява първата голяма новост при лечението на алкохолна зависимост от много години, а одобрението му е вълнуваща новина за многото пациенти с алкохолна зависимост, които иначе може да не потърсят лечение,” каза Изпълнителния Вицепрезидент Anders Gersel Pedersen, отговарящ за Научноизследователската дейност в Лундбек.
Очакванията на компанията, в зависимост от приключване на обсъжданията на цената и реимбурсирането, са да пусне Selincro на пазара в средата на 2013 година.


За алкохолната зависимост

Генетични фактори, причина за приблизително 60% от риска за развитие на болестта, и фактори на околната среда са важни за развитието на алкохолна зависимост.Това  е заболяване на мозъка с висока вероятност за прогресивен ход. Алкохолът е токсичен за повечето органи в човешкото тяло и нивото на употреба е силно обвързано с риска от дълготрайни заболявания,  над 60 вида болести и травми, и смъртност. 
Основна характеристика на алкохолната зависимост е често непреодолимото желание да се консумира алкохол. Пациентите изпитват трудност да контролират употребата на алкохол и продължават да консумират алкохол независимо от вредните последици. Диагностициранета на алкохолна зависимост изисква поне 3 от 6 критерия според МКБ-10 (10то преработено издание на Международния класификатор на болестите) на СЗО.
Прекомерната употреба на алкохол е обичайна за много части на света, особено Европа, където повече от 14 милиона души са алкохолно зависими.В Европа броят на необхванатите от лечение пациенти е значителен, като само 8% от пациентите получават лечение под някава форма.И абстиненцията, и намаляването на консумацията на алкохол трябва да се разглеждат като цели на подробния план за лечение на пациентите с алкохолна зависимост.
------


Lundbeck е международна фармацевтична компания фокусирана върху подобряване качеството на живот на хората, страдащи от заболявания на ЦНС. За тази цел, Лундбек е ангажирана с търсенето, разработването, производството, маркетинга и продажбата на фармацевтични продукти по целия свят. Продуктите на компанията са насочени към заболявания като депресия и тревожно разстройство, психоза, епилепсия и Болестта на Хънтингтън, Болестта на Алцхаймер и Болестта на Паркинсон.
 


Няма коментари:

Публикуване на коментар