Translate

вторник, 21 май 2013 г.

В момента около 200 лекарства са спрени от българския пазар



Предстоят още реимбурсирани лекарствени продукти
 са оттеглят от пазара ни, съобщи Пенка Георгиева, председател на пациентската организация "Заедно с теб", позовавайки се на данни от НЗОК. Липсващите лекарства са за лечение на рак, сърдечносъдови заболявания, дихателни проблеми и др. Така например две от основните лекарства за синдром на Уест, предписвани от невролозите ни, липсват у нас.  Това принуждава родителите на децата със  синдром на Уест да внасят контрабандно медикаментите от съседните страни макар, че те не са скъпи и  цената за един терапевтичен курс е около 30 лв..
Причината за изтеглянето на лекарствата е, че фармацевтичната индустрия няма интерес да продава в България. То е взето, след като Гърция е включена в списъка на държавите, с които България реферира цените на лекарствата. Цените на лекарствата в съседната нам страна са най-ниски, което означава, че в нашата те трябва да са още по-евтини, но фармацевтичните централи не разрешават поредно поевтиняване на лекарствения продукт.
Според Георгиева, ако не се махне Гърция от референтната "кошница",  ако не се вземат спешни мерки, ако  лекарствената политика на държавата не се промени, в най-скоро време ще има още  изтеглени медикаменти от аптечната мрежа в България.



Няма коментари:

Публикуване на коментар