Translate

четвъртък, 16 май 2013 г.

42,9% от населението са пушачи



Проучвания на МЗ и Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) показват висока честота на разпространение на тютюнопушенето – 42,9% от населението са пушачи, като процентното разпределение е 56,5% за мъжете и 31,2% за жените.
Резултатите от представително проучване на СЗО НЦОЗА и анализи сред ученици, на възраст 15-16 г., в страната показват следните тревожни тенденции, а именно ниска долна възрастова граница на пушачите – още от 13-годишна възраст и широко разпространение на тютюнопушенето, сред 49,8% от анкетираните ученици.
Други проучвания на НЦОЗА сочат, че около 2/3 от децата в предучилищна и училищна възраст попадат в групата на пасивните пушачи с висок респираторен риск като майките са най-отговорни за излагане на децата на тютюнев дим.
Тютюнопушенето се определя като един от основните рискови фактори за сърдечносъдовите заболявания. Счита се, че 30% от инфарктите се дължат косвено на употребата на цигари. Статистиката показва, че пушачите развиват коронарна тромбоза средно 10 години по-рано от непушачите, както и факта, че всеки девети пациент със сърдечен байпас е пушач.
 Тютюневият дим съдържа над 4000 различни химични съединения, от които поне 400 са токсични. Температурата на върха на горящата цигара е около
700 ºC, докато във вътрешността й е около 60 ºC. Toва предизвиква термичното разпадане или окисляване на голям брой от съединенията в дима, което води до големия брой токсични съставки. Най-вредните от тях са:

катран – мощен канцероген;
никотин – той повишава нивата на холестерол в кръвта, но най-вредният му ефект е, че предизвиква пристрастяването към цигарите и прави спирането им трудно и мъчително;
въглероден оксид – свързва се трайно с хемоглобина в кръвта, което възпрепятства газообмена в тъканите и органите.
Твърдите частици, които полепват трайно по вътрешната страна на дихателните пътища и предизвикват хронични дегенеративни заболявания на респираторния тракт – интерстициална белодробна болест, хронична обструктивна белодробна болест и др.
Основни заболявания, които възникват вследствие на тютюнопушенето, са:
-рак на белия дроб – при тютюнопушенето рискът от развитие на това заболяване се увеличава;
-артериална хипертония – тютюнопушенето способства за трайното повишаване на кръвното налягане;
-коронарна тромбоза – тя от своя страна може да причини инфаркт;
-церебрална тромбоза – тя води до инсулт;
-хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) – тази болест се нарича „болест на пушачите” и се счита, че 80% от случаите са вследствие на прекомерно тютюнопушене;
бъбречна недостатъчност, която се проявява при засягане на бъбречните артерии
-обостряне на съществуваща астма;
-увеличаване на риска от катаракта (перде на окото);
-увеличаване на риска от язва на стомаха и на дванадесетопръстника;
-наднормено тегло и затлъстяване;
-оцветяване на зъбите и венците;
-неоплазии.
При т.нар. пасивни пушачи се увеличава рискът от стеснение на дихателните пътища, което затруднява осигуряването на необходимото количество кислород за организма.
За малките деца основният източник на тютюнев дим се явяват родителите и останалите членове на семейството, които ги превръщат в пасивни пушачи. Единственият начин да бъдат защитени децата е да се осигури 100% среда без тютюнев дим. В противен случай се получава ефект на натрупване – през бременността и ранната детска възраст. А рисковете при пасивното тютюнопушене са:недоносеност; синдром на внезапната детска смърт; инфекции на дихателните пътища; инфекции на средното ухо; бронхити, пневмонии и астма; алергии; менингококови инфекции; изоставане в растежа; нарушения в съня и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар