Translate

вторник, 7 май 2013 г.

60% от пътищата в България са в плачевно състояние

В интервю за Дарик Кафе шефът на агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров заяви, че 60% от пътищата на България за в плачевно състояние, за чието цялостно възстановяване за следващите седем години за необходими колко 8 милиарда лева, а страната ни разполага с 200 милиона лева.
По думите му от агенцията са дали 15 млн. само за април и за май за изкърпване.
Нашата пътна мрежа е 21 000 км и 60% от тези 21 000 км са във вид, който никоя пътна администрация няма да се гордее. Това е свързано с необходимост от средства, заяви той.
„Ние ползваме по европейските програми и имаме консултанти от Световната банка, които направиха едни разчети. Те, първо, бяха много учудени как въобще съществуват пътища в България с този бюджет и изчислиха, че следващите седем години трябва да имаме 8 млрд., а ние имаме 200 000 млн. на година, което значи, че за следващите седем години имаме 1,4 млрд., а те трябват за екзистенс минимума 8 млрд., а за да имаме добри пътища - 28 млрд. Ако смятате, че може с 200 000 млн. на година това нещо да стане факт. Аз също се движа по тези пътища, пътувам много, мене ме още повече ме боли, като виждам състоянието им. Гледам максимално рационално да бъдат използвани парите, които имаме, за да може тази пътна система все пак да има необходимата проходимост", каза Лазаров.

Няма коментари:

Публикуване на коментар