Translate

понеделник, 20 май 2013 г.

Почитаме донорите с паметник



Над 1000 тежко болни българи чакат за органи


Паметник на донорите на органи ще бъде изграден в София в памет на тези, които след смъртта си дават шанс за по-добър живот на десетки други хора.
Решение за поставяне на монумента бе взето на последната сесия на градския парламент миналия четвъртък по предложение на съветника Роберт Янакиев (ГЕРБ). Инициативата за отдаване почит на донорите е на Националната асоциация на трансплантираните, която поема и финансирането.
Паметникът ще е в северозападната част на Южния парк в район „Триадица".  Автор на  проекта е скулпторът Богомил Живков. Монументът ще е изработен от камък и ще е висок около 2,80 см. Той ще се състои от две стилизирани човешки тела - едното на донора, другото на човека, който приема органа.
Броят на донорите у нас е значително по-малък от този в другите европейски страни. През миналата година те са били едва двама, а през 2011 - четирима. В момента в страната за трансплантация на бъбрек чакат 940 души, 48 се нуждаят от черен дроб. За да могат да живеят, 32 пациенти се нуждаят от ново сърце, а шестима чакат за бял дроб. 2747 българи вече са заявили изрично, че не искат да бъдат донори, както е изискването по закон. Всички останали са потенциални донори, но и след смъртта им близките решават дали органите им да бъдат присадени, или не. От началото на годината досега донорите на органи у нас са трима.
Четири човешки живота на тежко болни спаси нашата колежка Надежда Герова, която почина внезапно в петък след масиран инсулт. Едва 44-годишна, тя изпадна в мозъчна смърт, а близките й дадоха съгласие органите й да бъдат трансплантирани. Черният й дроб, сърцето и бъбреците вече са присадени.

В."Труд"
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар