Translate

понеделник, 20 май 2013 г.

Ниската раждаемост и емиграцията обезлюдяват страната



Икономическата криза води до „бебешка рецесия" в страните на Европейския съюз, предупреди анализ на „Евростат" преди броени дни. Специално за България данните на Националния статистически институт показват значителен спад на раждаемостта през последните няколко години. През 2009 г. у нас са се родили около 80 000 бебета, през 2010 г. - около 75 000, през 2011 г. -около 70 хиляди, а миналата година техният брой е бил 69 хиляди - с 1725 деца
по-малко от предходната година. Намалява и тоталният коефициент на плодовитостта у нас - през 2009 г. той е бил 1,57 на сто, през 2010 г. - 1,49 на сто, през 2011 г. -1,51 на сто, докато за миналата година коефициентът е 1,50 на сто. Наред с тревожните данни от „Евростат" обаче наши учени от Българската академия на науките също алармират, че българите намаляват с недопустимо високи темпове, които ще доведат до сериозни проблеми за пенсионната система в бъдеще, ако не бъдат овладени навреме. С около 40 000 души годишно намалява населението в страната ни. Ако темпът на смъртност с 4-5 души на хиляда се запази, през следващите 30 години ще се стопим с около 1 200 000 хиляди, сочат изчисленията. Около 70-80 000 млади хора годишно напускат държавата, за да учат в чужбина. В България, както и в повечето европейски страни, се наблюдава изразено демографско остаряване на населението. Емиграцията, високата смъртност и ниската раждаемост в комплект обезлюдяват страната с бързи темпове. А от демографските процеси зависят два основни компонента на икономиката - работната ръка и вътрешното потребление, което движи пазара.
През последните 23 години България се е заключила в порочния кръг, при който работещите са все по-малко от неработещите и пенсионерите. Застаряващото население, ще оказва все по-голяма тежест върху социалната система, т.е. най-силно засегнати ще бъдат здравеопазването и пенсионното осигуряване.
Демографската криза дава отражение и в сферата на образованието. През 2016 се очаква да има 30-35 хил. студенти, а това е само количествената страна на проблема. Намалелият брой студенти се отразява върху качеството, тъй като, за да получат субсидиите от държавата и таксите от студентите, университетите намаляват критериите си за прием. Качеството на обучението също вече е под въпрос. На този етап обаче никой не поема отговорността да намали броя на университетите и специалностите.
Земеделието е отрасълът, в който демографската криза е особено стряскаща. Причината е, че с него е занимават основно хората в селата и тези малките градчета, а там раждаемост почти няма. Отделно възрастовата структура на населението се влошава прогресивно и заради миграционните процеси. Изчезват цели села, очаква се през следващите години в страната да бъдат заличени близо 100 населени места. За да се спрат тревожните тенденции за намаляване на населението, е необходима актуализация на стратегията за демографско развитие за следващите 10 години и набелязване на спешни мерки. Увлечени в скандалите, които ежедневно избухват и затихват в държавата, политиците продължават да неглижират проблема. А вариант той да се реши от само себе си няма. Освен това последиците от нея ще са много по-мащабни, отколкото от икономическата или политическата криза, в която сме в момента.

Парашкева Иванова
В.”Марица”



Няма коментари:

Публикуване на коментар