Translate

четвъртък, 16 май 2013 г.

Нов метод ще помага на пушачите да откажат вредния навик бързо и безболезнено



Стартира кампания за насърчаване на отказа от тютюнопушене


Организатори на едномесечното кампанията (9 май- 9 юни), чиято цел е да се насърчат хората да се откажат от тютюнопушенето, са Национална пациентска организация (НПО) и I Quit Smoking България. В нейните рамки ще бъдат организирани безплатни прегледи, бързи тестове за измерване на дишането (спирометрия), като желаещите ще получат и безплатна консултация
за новия метод за отказване от вредния навик. Всички изследвали се ще получат талон за отстъпка за подлагане на иновативната терапевтична методика I Quit Smoking („Аз отказах цигарите”). Тя е безопасна, безболезнена, бърза и без доказани странични ефекти. Произхожда от рефлексологията и се състои в стимулация на определени точки по външната страна на ухото, т.нар. аурикулотерапия. За разлика от акупунктурата, тук се прави електромагнитна стимулация на неврорефлекторни зони. Терапията зависи от индивидуалните особености на всеки човек, като се отчита неговата възраст, пол, честота и продължителност на пушене. Процедурата стимулира отделянето на бета-ендорфини, които „обвиват” никотиновите молекули и рецепторите, свързани с пристрастяването към тютюна. След прилагането и пациентите споделят, че желанието за пушене драстично намалява. Процесът е естествен и не води до появата на абстинентна криза и други странични ефекти като: напълняване, стрес, изолирани невротични реакции и др.
Освен това електростимулирането помага за разпадане на отровните вещества от тютюна, натрупани в организма. Непосредствено след първата процедура започва и отделянето на токсини. Ефективността на метода зависи от съпътстващия хранителен и двигателен режим, препоръчани от специално обучените терапевти на I Quit Smoking. Терапията с технологията R.I.S.E. (уред с рефлекторен анализ на електроимпулсите) се предлага в над 40 страни по света, сред които Германия, Австрия, Италия, Турция, САЩ, Канада, Великобритания и др. В България методът R.I.S.E. e въведен от 2007 г.. 
Процедурите в рамките на терапията R.I.S.E са платени и пакетната цена за 4 процедури е 500 лв.. Досега у нас на терапията са се подложили над 400 души.
----- 

Инициативи:

-В първия ден на изложението Булмедика/Булдентал (15 май 2013 г.) от 10:00 до 16:00 ч. на щанда на НПО (D23) ще се извърши измерване на дишането (спирометрия) от специалист и безплатна консултация за бързо и безболезнено отказване от тютюнопушенето.
-На 31 май 2013 г. (Световния ден без тютюнопушене) от 11:00 до 15:00 ч. в парк „Борисова градина” ще се проведе акция, в рамките на която всички желаещи граждани ще бъдат приканвани и помолени да надуят балон за 10 секунди. Всеки, който не успее да се справи с това изпитание, ще бъде насърчаван да си направи безплатен преглед на място (спирометрия). Успоредно с това ще се попълва анкетна карта за навиците му на тютюнопушач, в случай, че е такъв.
-В един от дните на изложението „Мисия здраве”, което се провежда от 7 до 9 юни пред НДК, на щандa на Национална пациентска организация ще се извършва безплатно измерване на дишането (спирометрия), съпътствано от безплатна консултация със специалист.
Във връзка със Световния ден без тютюнопушене, по време на безплатните акции, както и след предварително записване на горещата линия на НПО: 0700 10 515 (всеки делничен ден от 13:00 ч. до 17:00 ч., на цената на един градски разговор за цялата страна), на желаещите да се подложат на терапията ще бъде предоставян талон за 10% отстъпка за месец май.
5% от получените средства по кампанията ще бъдат предоставени на НПО за организиране на бъдещи кампании за борба с тютюнопушенето.


Няма коментари:

Публикуване на коментар