Translate

четвъртък, 16 май 2013 г.

Югоизточноевропейският Медицински Форум е важен обединител на лекарите от региона



Югоизточноевропейският Медицински Форум (ЮЕМФ), представляван от своя президент д-р А.Кехайов, е важен обединител на лекарите от региона, включително бившите югославски и съветски републики, които сега се опитват да изградят нови здравни системи, заяви д-р Олег Мусий при закриването на заседанието на борда на ЮЕМФ, проведено на гръцкия остров Кос, известен като Острова на Хипократ на 11 май т.г..
В него участват председатели на медицински организации, представляващи над 350 000 лекари от България, Украйна, Словения, Македония, Грузия, Албания и страната-домакин. Сред участниците от България са председатели на районни колегии на БЛС, включително проф. Милан Миланов, председател на Софийската колегия, представители на академичната общност – акад. Владимир Овчаров, проф. Веселин Борисов и др. На заседанието присъства и председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари от Югоизточна Европа.
Президентът на ЮЕМФ д-р Андрей Кехайов, вицепрезидентите – д-р Олег Мусий от Украйна и проф. Павел Поредош от Словения и генералният секретар проф. Йован Тофоски от Македония запознаха участниците с подготовката на най-значимото събитие на годината за лекарите от региона – Четвъртия международен медицински конгрес на ЮЕМФ, който ще се проведе през месец септември в курорта Порторож, Словения и ще бъде акредитиран от Европейския акредитационен съвет за непрекъснато обучение по медицина.
По време на заседанието на борда беше дадена информация за активната дейност на организацията през последната година. Сред дискутираните теми бяха и проблемите и развитието на обучението по медицина във всичките му аспекти и др.
Участниците проведоха среща с кмета на остров Кос, а домакините представиха тържествената церемония по полагане на Хипократовата клетва, която се провежда традиционно на този остров за новозавършващи медици от различни страни. Амбицията на ръководството на ЮЕМФ е да разпространи сред всички лекари от страните-членки информация за организирането на този ритуал, с което, на фона на задълбочаващите се проблеми в здравеопазването да изнесат на необходимата висота моралните и духовни ценности.
По този повод вицепрезидентът на ЮЕМФ д-р Мусий сподели „Аз се докоснах до земята на Хипократ и така изпълних една от мисиите на всеки лекар – да отиде в страната на своя учител. Той акцентира върху значимостта на ЮЕФМ като обединител на много държави.
„Това ни даде възможност за пръв път да посетим историческото място, където преди 2000 години е живял и работил Хипократ. Сега, в това комерсиализирано време, включително за лекарите, е особено важно етичните норми и ценности да се поставят на преден план. Това е приоритет за ЮЕМФ,” допълни той.
При закриване на форума д-р Кехайов заяви, че срещата на остров Кос поставя началото на една нова инициатива и подчерта необходимостта от утвърждаване на морално-етичните ценности, които отличават лекарската професия от всички други професии, както и това, че обединяването на лекарите от различни страни трябва да се основава именно на тези ценности.

Няма коментари:

Публикуване на коментар