Translate

вторник, 7 май 2013 г.

Принудени сме да работим незаконно в сектора на сивата икономика



"След реформите, които разделиха здравеопазването на болнична и извънболнична помощ,
ние сме принудени да работим на ръба на закона в сектора на сивата икономика",
заявиха представителите на сдружението на фелдшерите у нас на кръгла маса. Фелдшерите да станат лекарски асистенти, както е в повечето евространи и приоритетно да работят в училищата, е  само едно от техните искания.
Проблемите на това съсловие у нас, които неведнъж са поставяни пред МЗ, все още обаче остават неуредени, затова и фелдшерите са застрашени от изчезване като професия.
Нерегламентираният им статут и законовата рамка, която ги поставя от страната на здравните грижи, а не на лекарската помощ, пречи на фелдшерите спокойно да упражняват своята професия.
Като алтернатива фелдшерите предложиха още при старта на служебния кабинет пред здравния министър Николай Петров въвеждането на новата длъжност "лекарски асистент", която в другите страни е висококвалифицирана и уважавана и ще позволи на фелдшерите у нас свободно и достойно да упражняват професията си.
Министър Петров обаче "интерпретирал странно" тази идея, като я "плагиатствал", и дал като предложение медицинските сестри да могат да се преквалифицират като асистенти,
обясни Александър Александров, председател на Сдружението на медицинските фелдшери у нас.
Фелдшерите ще настояват в бъдеще лекарските асистенти да бъдат обучавани в медицинските факултети в продължение на 4 години, като последната да бъде за профилирана подготовка в отделните медицински специалности. Според тях това е и начин да бъде преодолян нарастващият недостиг на кадри в здравеопазването.
От съсловието са категорични, че ако до 10 май не получат ясно становище по тези проблеми, ще призоват колегите си от страната на протестни действия от 13 май.
Необходими са законови промени, за да бъдат точно регламентирани правомощията на фелдшерите и да им бъде дадена възможност да работят при ясен статут и да се развиват професионално.
Необходим е отделен Закон за спешната помощ, в който да бъдат точно разписани структурата и функциите на отделните спешни звена, както и правата и задълженията на различните медицински специалисти, осъществяващи спешна помощ, убедени са специалистите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар