Translate

петък, 10 май 2013 г.

Сдружение на българските зъболекари: Крайно време е да се разделим с монополите в здравеопазването



Парите за дентални услуги от НЗОК да се ползват само за деца, пенсионери  и социално слаби
Да се създаде зъболекарска камара

Парите, които се отделят за стоматологичното здраве на българите са крайно недостатъчни. Ето защо 106-те милиона лева, които НЗОК отделя за дентална помощ през 2013 г., да бъдат предназначени само и единствено за децата, бременни, майки с малки деца, пенсионери и социално слаби хора, предлагат от Сдружението на българските зъболекари (СБЗ).
Експертите припомниха, че в последните няколко години безплатният пакет не е променян и когато тези средства са разпределени за цялото население, за всеки здравноосигурен се получават около 12 лева от НЗОК годишно т.е. толкова, колкото получават и политическите партии за всеки един свой глас. Тези пари по безплатния пакет за всеки здравноосигурен, не стигат за нищо и във всеки случай се налага пациентите да доплащат за зъболекарските услуги, твърдят денталните специалисти. Държавата обаче от години игнорира проблемите на хората в частта зъболекарска помощ. Насърчава се единствено ваденето на зъби и поставянето на отдавна отречената амалгамна пломба. В същото време един зъболекарски преглед годишно по здравна каса струва 6 лева, а един ветеринарен - 20 лева, поясни заместник-председателят на сдружението д-р Георги Цалов.
От сдружението са убедени, че за да се поддържа стоматологичното здраве на всички българи са нужни не 106, а минимум 550 млн. лева годишно т.е. 5 пъти повече.
Според д-р Венцислав Стоев, председател на СБЗ, има монополи в българското здравеопазване, създадени със закони и те са-НЗОК, БЛС и БЗС и др.съсловни организации (припомням последните две са и със задължително членство). 
Именно монополите са причина за състоянието на здравето на българите и тяхното дентално здраве, смята той.
Ето защо от СБЗ държат да бъдат променени законите за здравното осигуряване, за лечебните заведения и съсловните организации.
Според тях е необходимо да бъде създаден фонд за профилактика към МЗ, да се приеме  Закон за денталното здраве и за създаването на зъболекарска камара. От Сдружението посочиха за пример Дания, където от 1972 г. има Закон за денталното здраве и само за 10 години заболеваемостта е спаднала с 60%. По изчисления на СБЗ за добрата профилактика на зъбите са необходими 3-4 прегледа годишно, за които всеки трябва да заделя около 300 лв.
По думите на д-р Стоев системата на здравеопазване е изградена върху пясък . И трябва основата  да бъде променена. А солидарният модел, който е прочетен така "както дяволът чете евангелието" крайно наложително е да се прочете вярно  .
Когато се поставят основите на здравното осигуряване в България - частта, която е за тяхната зъболекарска професия е твърде малка, няма ясно определени приоритети като целеви групи - деца, бременни, а малкото средства са просто катастрофални. Монополите обаче влияят много сериозно върху квалификацията и развитието на специалистите по дентална медицина, тъй като ангажиментът на държавата по отношение на развитието на квалификацията на лекарите е прекратен. 
"Ние го казахме още през 2000 г. Не може още при старта на здравното осигуряване да имаме официално недофинансиране. Иска ни се да бъдат поставени нови основи на здравното осигуряване в България, като се направи не редакция, а радикална реформа в системата за здравеопазване. Трябва да се стъпи на точна и ясна постановка, която да означава - здравноосигурителен модел с точно и ясно финансиране. За мен лично е много тъжно да виждам как се вадят постоянни зъби на 8-годишни деца и още по-тъжно е да се поставят мостове на 17-годишни. Защо се достига до това нещо? Ами, именно заради липсата на профилактика и липсата на денталната помощ на национално равнище", категоричен бе председателят на сдружението.
Д-р Иван Антикаджиев, зам.-председател на СБЗ, също бе категоричен, че не може да се усъвършенства нещо, "което не работи добре  и е тръгнало в грешна, неправилна посока". 
Чуха се  гласове като мантри, продължи той-"да рестартираме" здравната система, но как? Нужна е огромна политическа воля, да да има една истинска осигурителна система, но независима, обществена", подчерта той
По отношение на БЗС  единодушното становището на сдружението бе:  „БЗС се е превърнал в казионна организация, в чието ръководство има кръг от хора, които си преживяват като експерти, но на практика вече 8-9 години при преговорите за НРД не постигат нищо повече от козметични промени като накрая преговарящите си разпределят хонорари за свършеното. БЗС не може да бъде лицето на съсловието, нито да играе роля като фактор за положителни промени. Ние не сме против задължителното членство, категорично обаче сме против монополите в здравеопазването. Ние сме за създаването на Зъболекарска камара, в която да членуват всички дентални лекари, но по предпочитания в отделните области на денталната медицина - ендодонти, пародонтолози, имплантолози и т.н. Такава структура ще работи по-пълноценно, денталните лекари ще бъдат по-заинтересовани и съответно ще постигат по-добра защита.”
Предлагаме задължително членство на колегите си организация по избор и създаване на зъболекарска камара, акцентираха те.
От СБЗ са и притеснени, че сега цялата власт и всички решения на БЗС са съсредоточени в ръцете на „една клика от 70-80 души, които са платени” и определят участията в конгреси, получаването на проценти от големи поръчки и други подобни практики. „Има цензура дори в печатното издание на БЗС, в което могат да изразяват гледна точка само определени хора. Ние обаче не сме сред тях и не сме отразявани там”, заявиха сдружението.
Според тях  притеснителен също така е и факта, че сега действащата система за професионална квалификация на денталните лекари, предлагана от БЗС на практика не предоставя големи възможности. Малко съвременни знания и евтини курсове, които не покриват потребността на денталните лекари от нова информация нито като обем, нито като качество. А липсата на изградена система за квалификация на зъболекарите налага те да се само квалифицират срещу сериозни парични суми извън страната . 
"Младото поколение дентални специалисти няма къде да специализира, защото курсовете към БЗС са на студентско ниво", каза в заключение д-р Анатолий Кънев - „Зъболекар на годината” 2012,
У нас сега има над 8500 зъболекари.В момента се падат под 1000 души на един зъболекар. А в градовете София, Пловдив и Варна работят над 60% от всички зъболекари. В същото време от 2007-а до 2011-а са излезли над 700 зъболекари от България, а може би те вече са над 1000.
„Нашият труд трябва да се използва пълноценно, а не да се разпиляват излишни усилия. Необходими сме на хората, а и смело можем да твърдим, че познаваме и прилагаме най-съвременните видове лечение, не по-различно от това, което работят колегите ни в развитите западни страни. Доказателство за това е, че българите не търсят зъболечение в чужбина, обратното – вече има дентален туризъм на чужденци у нас”, посочи д-р Стоев, който отново наблегна на необходимостта от промени, които да направя денталната помощ достъпна в по-широк обем за българските граждани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар