Translate

вторник, 7 май 2013 г.

Всеки българин годишно генерира по пет килограма електронен боклук

-общото количество събрани електронни отпадъци в страната за една година е едва 30 тона.
От един милион мобилни телефони се извличат общо 16 тона мед, 350 кг сребро, 34 кг злато и 15 кг паладий.
Специалисти от ООН са изчислили, че в близко бъдеще ежегодния световен обем на електронния боклук - стари компютри, телефони и други битови уреди - ще надхвърли 40 млн. тона.
Европейска природозащитна организация изчислила, че размерът на електронния боклук расте средно три пъти по-бързо от размера на всички други градски отпадъци.
За решението на този проблем ООН, заедно с компании като "Дел", "Ериксон", "Хюлет-Пакард" и "Майкрософт", възнамерява да приеме единни стандарти за преработката на излязла от строя електроника, да увеличи срока на годност на тези стоки и да разшири пазара на техниката втора употреба.
Да бъде просто изхвърлена електрониката е опасно за обкръжаващата среда и здравето на хората, защото в земята и водата могат да попаднат токсични материали.
У нас  всеки предал електронно устройство ще получи електронен протокол и сертификат,  удостоверяващи, че е предоставена съответната техника.
Електронните отпадъци ще бъдат разглобени и разделени на фракции.
Част от фракциите като пластмаса, стъкло и метал ще останат в страната, а други - като мед, алуминий, злато и сребро, ще бъдат изпратени в най-големия за Централна Европа преработващ завод в Германия.
Причината ценните метали да "напускат" пределите на България е, че у нас няма законна инсталация, която да разполага с разрешително за химическата им обработка.

Няма коментари:

Публикуване на коментар