Translate

вторник, 7 май 2013 г.

България с все по-несвободни медии

България е на 77-о място в света по свобода на медиите в доклад на "Фрийдъм хаус" и на 87-о място според "Репортери без граници"

България е класирана на 87-о място в "Индекса за свободата на пресата", който се изготвя всяка година от организацията "Репортери без граници", по повод Световния ден на свободата на печата-03.05. Миналата година страната ни е била на 80-о място. Сега тя получава оценка 28,58.
Преди и след България непосредствено са Гвинея и Мадагаскар.
Начело на индекса с най-ниска оценка, което означава обаче най-голяма свобода на пресата е Финландия. Тя има оценка 6,38 и запазва позицията си от миналата година.
В челната десетка са и Холандия, Норвегия, Люксембург, Андора, Дания, Лихтенщайн, Нова Зеландия, Исландия, Швеция.
Класацията обхваща 179 страни и на последно място е Еритрея с оценка 84,83. В дъното са и Северна Корея, Туркменистан, Сирия, Сомалия, Иран, Китай, Виетнам, Куба и Судан.
В доклада към индекса на "Репортери без граници", в раздела за Европа се отбелязва, че в много европейски страни има статукво относно свободата на медиите. Най-порицаваните страни са Гърция, Унгария и Украйна. Унгария е паднала с 16 места и сега е на 56-а позиция. Отбелязва се, че страната плаща цената на репресивното законодателство, което има осезаем ефект върху начина, по който се практикува журналистическата професия.
Гърция бележи спад с 14 позиции и сега е на 84-о място. Във връзка с Гърция в доклада се говори и за България. Подчертава, че в Гърция журналистите работят в катастрофална социална и професионална атмосфера. Описани са народният гняв и непрестанната опасност от насилие от екстремисти от ляво и от дясно и от полицията. Гръцките репортери и фотографи трябва да се съобразяват и с неонацистката партия "Златна зора".
Всичко това приближава страната до България, където "обещанията за реформи не доведоха до нищо и където интернет престана да бъде безопасно място за журналистите на свободна практика", се посочва в документа.
Спадът на Украйна пък с 10 точки до 126-о място е посочен като най-лошото постижение на страната в областта на свободата на медиите от Оранжевата революция насам.
За Русия, която бележи спад с шест места до 148-о място, в доклада се посочва, че в страната има широкомащабна кампания за подтискане на опозиционните протести, включваща засилен контрол върху интернет, превръщането на чуждото финансиране на правозащитните организации в престъпление и повторното криминализиране на клеветата.
Като цяло ЕС е похвален, защото 16 страни членки са в Топ 30, но останалите са доста по-назад, някои под 80-а позиция, което буди безпокойство, пише в доклада.
С четири нови имена и петима напуснали - списъкът, известен като "списък на хищниците на свободата на информацията", публикуван всяка година от "Репортери без граници", тази година включва 39 имена на държавни глави, политици и религиозни фигури, милиции и престъпни организации, които цензурират, арестуват, отвличат, измъчват и понякога убиват журналисти.
"Тези хищници на свободата на информацията са отговорни за най-лошите издевателства срещу медиите и техните представители. Техните действия са все по-ефикасни. 2012 г. беше изпълнена с насилие година за онези, които работят в информационната сфера, с рекорден брой убити журналисти", посочи Кристоф Дьолоар, генерален секретар на "Репортери без граници", цитиран от Франс прес.
Новите хищници в списъка са новият китайски президент Си Цзинпин, джихадитската групировка "Фронт Джабхат ан Нусра" в Сирия, членовете и привържениците на "Мюсюлмански братя" в Египет,въоръжените групи на белуджите в Пакистан и религиозните екстремисти на Малдивите.
Четирима хищници напускат списъка - бившият сомалийски министър на информацията и телекомуникациите Абдулкадир Хусеин Мохамед, президентът на Мианма Тейн Сейн, баската сепаратистка организация ЕТА, както и силите за сигурност на ислямското палестинско движение "Хамас".
"Репортери без граници" припомнят, че един хищник просто може да замени друг, както се случва в Китай, където Си заменя Ху Цзинтао.
Включването на "Джабхат ан Нусра" илюстрира развитието на конфликта в Сирия, където опозиционни въоръжени групировки стават все по-нетолератни към медиите.
От 15 март 2011 г. до 2 май 2013 г. най-малко 23 професионални журналисти и 58 журналисти-аматьори са убити в Сирия. Седем журналисти все още се водят за изчезнали.
България бе поставена на 77-о място в света по свобода на медиите, в доклада "Свобода на медиите - 2013" на неправителствената организация "Фрийдъм хаус".
Организацията оценява състоянието на медиите в България като "частично свободно".
В класацията са включени 197 държави и територии, от които според "Фрийдъм хаус" 63 имат свободни медии, 70 имат частично свободни медии, а в 64 медиите са окачествени като несвободни.
Изследването, оценяващо свободата на медиите по света през 2012 г., показва, че има накланяне на баланса към категорията на несвободните медии в сравнение с 2011г. Анализът показва, че по-малко от 14 процента от хората по света живеят в страни със свободни медии, а по 43 процента живеят в страни с частично свободни и несвободни медии.
Тези данни са силно повлияни от държави като Китай и Индия, в които медиите са оценени съответно като несвободни и частично свободни и чието население, взето заедно, представлява над една трета от населението на света.
Според класацията на "Фрийдъм хаус" България дели 77-ото място с Монголия, нареждайки се непосредствено след Унгария, Черна гора и Сърбия и пред Антигуа и Барбуда и Индия.
Начело са Норвегия и Швеция, следвани от Белгия, Финландия и Холандия, а на дъното са Северна Корея и Туркменистан.

Няма коментари:

Публикуване на коментар