Translate

вторник, 4 юни 2013 г.

Сред 60 държави България е 57-а по конкурентоспособност в света с индекс 47.800



Данните са за тази година. Страната ни отбелязва спад с 3 места спрямо 2012, когато е била 54, отбелязват от Международния институт за развитие на мениджмънта. Спрямо останалите държави от региона  по-добре сме само от Хърватия, която е 58. Пред нас обаче са Гърция и Румъния, които са съответно на 54 и 55 място.



САЩ заема първа позиция и докато в еврозоната  проблемите са налице, щатите убедително се върнаха на върха по конкурентоспособност. На второ място в класацията, ежегодно публикувана вече 25 години, се нарежда Швейцария, а на трето е Хонконг. В първата десетка влизат още Швеция, Сингапур, Норвегия, Канада, ОАЕ, Германия и Катар, отбеляза ИТАР-ТАСС.
Добри новини идват и от Япония“, заяви директорът на Международния център по конкурентоспособност IMD професор Стефан Гарели, коментирайки резултатите от изследването. „Икономическият растеж продължава да остава предварително условие за конкурентоспособност“, добави той.
В тазгодишната класация Русия се изкачи с цели шест места до 42-то, благодарение на подобряването на показателите на националната икономика, международната търговия, чуждите инвестиции, намаляването на безработицата.
В същото време сред страните БРИКС се отбелязват разнородни тенденции. Китай подобри позицията си с две места и днес е 21, докато Индия (40), Бразилия (51) и ЮАР (53) са влошили положението си.
На последното, 60-о, място се намира Венецуела. Класацията се съставя въз основа на 333 критерия, разделени в четири групи – икономически показатели, ефективност на правителството, ефективност на бизнеса и състояние на инфраструктурата. В класацията участват 60 държави.
При изчисляването на индекса за всяка от тях се вземат две трети статистически данни и една трета от анкетите, направени сред бизнеса. През септември 2012 своя ежегоден рейтинг за конкурентоспособност публикува и Световният икономически форум. Първите три позиции в него заеха Швейцария, Сингапур и Финландия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар